Eπίσκεψη του Τέρενς Κουΐκ για επενδύσεις στην Αφρική

Στη Νότια Αφρική βρέθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουΐκ , με στόχο επιχειρηματικές συμφωνίες. Μιλώντας μιλώντας στην εκδήλωση του ελληνονοτιοαφρικανικού επιχειρηματικού φόρουμ, που πραγματοποιείται στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο κ. Κουΐκ αναφέρθηκε και στις επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις, όπου και αν δραστηριοποιήθηκαν, απέδειξαν ότι είναι από τις κορυφαίες στον κόσμο σε ό,τι αφορά τη συνέπεια, την τεχνογνωσία, την ποιότητα και την πιστή εκπλήρωση των συμβατικών τους υποχρεώσεων. Πρόσφεραν και προσφέρουν θέσεις εργασίας και σε Έλληνες, αλλά και στον τοπικό πληθυσμό. Δικαίως επιβραβεύθηκαν με την επιλογή τους σε μικρά ή και μεγάλα επιχειρηματικά συμβόλαια στο εξωτερικό, και δικαίως εξακολουθούν να είναι περιζήτητοι εταίροι σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς» ανέφερε εισαγωγικά ο κ. Κουΐκ, στην εναρκτήρια εκδήλωση της συνάντησης ελληνικών και νοτιοαφρικανικών επιχειρήσεων.

Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε και την ελληνική επιχειρηματική αποστολή που τον συνοδεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ, η οποία, όπως παρατήρησε, από τις συναντήσεις που άρχισαν ήδη από χθες, φαίνεται ότι θα είναι εξαιρετικά παραγωγική, επ' ωφελεία και των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά σηματοδοτώντας και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνάντηση των επιχειρηματιών, σημείωσε πως είναι το αποτέλεσμα της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στη Νότια Αφρική τον περασμένο Φεβρουάριο, όπου παράλληλα με το πρόγραμμά του με την ομογένεια είχε επαφές και με στελέχη της κυβέρνησης.
Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο και τη συμβολή των ομογενών επιχειρηματιών της Νότιας Αφρικής για τη διεξαγωγή του φόρουμ και στάθηκε ιδιαίτερα στην παρουσία του γενικού διευθυντή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κουΐκ στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας πως βαδίζει στην έξοδο των μνημονίων. «Ακόμα και οι δύσκολοι της τετράδας των θεσμών, το ΔΝΤ, αλλά και η ΕΚΤ, παραδέχονται πλέον, με δημόσιες δηλώσεις τους, ότι η Ελλάδα προχώρησε με γενναιότητα σε μεταρρυθμίσεις, και είναι πλέον σε σαφή πορεία οικονομικής ανάκαμψης, μετά από πολλά χρόνια λιτότητας» επισήμανε.

Τέλος, μετέφερε τους χαιρετισμούς του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και ευχαρίστησε τις ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες στη Νότια Αφρική «για τις εργώδεις προσπάθειες που κατέβαλαν για να πετύχει αυτή η αποστολή που συνδιοργάνωσαν με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Γιοχάνεσμπουργκ, το Ελληνοαφρικανικό Επιμελητήριο και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών».

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του ελληνοαφρικανικού επιχειρηματικού φόρουμ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού, το «παρών» έδωσαν ο πρέσβης της Ελλάδας, Ελευθέριος Κουβαριτάκης, ο πρέσβης της Κύπρου, Ιωάννης Ιακώβου, ο γενικός πρόξενος, Γιάννης Χατζηαντωνάκης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων Οργανώσεων Ν. Αφρικής, Γιάννης Φιλίππου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Γιοχάνεσμπουργκ (JCCI), Χέρμαν Μπρίιντ, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος και ο ομογενής δικηγόρος Χρήστος Χριστοδούλου, εξειδικευμένος στο εμπορικό και αεροπορικό δίκαιο της Ν. Αφρικής.

Πηγή: skai.gr