Νέοι πονοκέφαλοι για την ΕΚΤ λόγω της απόκλισης πληθωρισμού και ανεργίας

Νέους πονοκεφάλους αναμένεται να προκαλέσουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα νέα στοιχεία της Eurostat, που καταδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έπεσε απροσδόκητα τον Οκτώβριο, ενώ αντίθετα η ανεργία διαμορφώθηκε στο καλύτερο επίπεδο από το 2009.

Ο πληθωρισμός, η τόνωση του οποίου είναι βαρόμετρο για την πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, έπεσε κατά 0,1 μονάδα σε σχέση με το Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στο 1,4%. Με αυτά τα δεδομένα, παραμένει πολύ μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ για αύξηση των τιμών με ρυθμό σχεδόν 2% μεσοπρόθεσμα.

Ακόμα πιο ανησυχητικά είναι τα δεδομένα για τον δομικό πληθωρισμό, τον οποίο προσέχει περισσότερο η Ευρωτράπεζα, καθώς δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας. Ο δομικός πληθωρισμός έπεσε στο 1,1%, χάνοντας 0,2 μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ενώ η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη αν συνυπολογιστούν οι τιμές καπνικών.

Λαμβάνοντας υπόψη την ασθενή δυναμική του πληθωρισμού, την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ αποφάσισε να επιμηκύνει κατά τουλάχιστον εννέα μήνες τις αγορές ομολόγων, έως τον Σεπτέμβριο του 2018 – αν και από τον Ιανουάριο ο μηνιαίος όγκος των αγορών θα μειωθεί στο μισό, δηλαδή στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το δίλημμα

Οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες προσπαθούν, έστω ατύπως, να τηρούν μία ισορροπία ανάμεσα σε πληθωρισμό και ανεργία, η οποία τον Σεπτέμβριο έπεσε στο 8,9%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2009.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει επανειλημμένα σημειώσει ότι πέραν του πληθωρισμού οι αποφάσεις για την ποσοτική χαλάρωση επηρεάζονται και από την πορεία των μισθών στην ευρωζώνη. Η πτώση της ανεργίας τείνει, σε βάθος χρόνου, να σπρώχνει προς τα πάνω τους μισθούς.

Συνεπώς, η ανεργία αυτή τη στιγμή θα υπαγόρευε «κόψιμο» του QE, ενώ ο πληθωρισμός «τραβά» προς την άλλη κατεύθυνση.

Η ανάγκη για ισορροπία προκύπτει, σε γενικές γραμμές επειδή βραχυπρόθεσμα πληθωρισμός και ανεργία αλληλεπιδρούν οικονομικά και κοινωνικά. Τυχόν αύξηση του πληθωρισμού μπορεί να ρίξει την ανεργία – που επηρεάζει περισσότερο τους νέους – όμως χτυπά τους μεγαλύτερους σε ηλικία και τους συνταξιούχους, που βασίζονται σε ευτελιζόμενα σταθερά εισοδήματα.

«Πρωταθλήτρια» στην ανεργία παραμένει η Ελλάδα, με 21% (στοιχεία Ιουλίου). Έχει όμως πετύχει και την τρίτη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ σε βάθος 12μήνου, μειώνοντας την ανεργία κατά 2,4 μονάδες.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης