Λήγει η προθεσμία για την εξόφληση της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ

Λήγουν σήμερα Τρίτη δύο προθεσμίες για τους φορολογουμένους. Η πρώτη αφορά την καταληκτική προθεσμία καταβολής της δεύτερης δόσης για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ 2017 και η δεύτερη την προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

Οι φορολογούμενο
ι, ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πρέπει σήμερα να εξοφλήσουν τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, καθώς από αύριο θα τρέχουν οι προσαυξήσεις που προβλέπει ο νόμος (0,73%), για κάθε μήνα καθυστέρησης. Σημειώνεται ότι η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ μπορεί να γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2018. Από τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά εισπράξεις ύψους 630 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα της παράτασης της ρύθμισης, έως και το τέλος του έτους, το οποίο έχει υποβληθεί από φορείς της αγοράς. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί με τους δανειστές προκειμένου να ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Τα αποτελέσματα
της ρύθμισης κρίνονται, έως τώρα, ιδιαιτέρως ικανοποιητικά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ προσδοκάται ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή των φορολογούμενων στην περίπτωση που εγκριθεί η παράταση.

Με βάση τα στοιχεία, έως σήμερα, περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, ενώ το σύνολο των εισοδημάτων που έχουν αποκαλυφθεί οικειοθελώς υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ. Το ύψος των φόρων που έχουν βεβαιωθεί βάση της ρύθμισης ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού.

Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ