Σε υψηλό 17 ετών ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη - Πτώση στην Ελλάδα

To υψηλότερο επίπεδο, τα τελευταία 17 χρόνια, κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕSI) τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης (Economic Sentiment Indicator, ESI) αυξήθηκε τον Οκτώβριο στις 114 μονάδες από 113,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2001. Στην ΕΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 114,2 μονάδες από 113,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2007.

Το βελτιωμένο οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη οφείλεται στη σημαντική αύξηση της εμπιστοσύνης στον κλάδο της βιομηχανίας, του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών και, σε μικρότερο βαθμό, στην αύξηση της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών. Μόνο η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο δείκτης ESI αυξήθηκε σημαντικά στη Γερμανία (+2,1) και, σε μικρότερο βαθμό, στην Ιταλία (+1,0), ενώ παρέμεινε γενικά σταθερός στην Ισπανία (+0,3) και στις Κάτω Χώρες (+0,1) και μειώθηκε σημαντικά στη Γαλλία (-1,6).

Στην Ελλάδα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο κατέγραψε μείωση (-2,3),
συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στις 98,3 μονάδες από 100,6 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Η μείωση του δείκτη ΕSI στην Ελλάδα οφείλεται, κυρίως, στη μείωση της εμπιστοσύνης στον κλάδο της βιομηχανίας και των κατασκευών, ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα.
Πηγή: skai.gr