Ξαναφουντώνουν οι διαφωνίες στην ΕΚΤ για το QE, με φόντο τη διαδοχή Ντράγκι

Τις διχογνωμίες που υποβόσκουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναζωπύρωσε η απόφαση για επιμήκυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2018, χωρίς μάλιστα να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα παράταση των αγορών ομολόγων.

Ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας Γενς Βάιντμαν εξέφρασε κατηγορηματικά την αντίθεσή του τόσο στην απόφαση να μην οριστεί ημερομηνία λήξης της ποσοτικής χαλάρωσης όσο και στην εννεάμηνη παράταση του προγράμματος – μολονότι ό ρυθμός αγορών θα μειωθεί στο μισό από τον Ιανουάριο, πέφτοντας στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ανά μήνα.

Η τοποθέτηση του γερμανού κεντρικού τραπεζίτη σηματοδοτεί την επάνοδο μίας πιο συντηρητικής αντίληψης για την πορεία της νομισματικής πολιτικής στους κόλπους της Ευρωτράπεζας μετά από περίπου έναν χρόνο επιφανειακής ομόνοιας, τη στιγμή μάλιστα που εντείνονται οι συζητήσεις για τους πιθανούς διαδόχους του προέδρου Μάριο Ντράγκι, η θητεία του οποίου λήγει το φθινόπωρο του 2019.

Το όνομα που ακούγεται όλο και περισσότερο
για το «τιμόνι» της ΕΚΤ είναι του κ. Βάιντμαν, ο οποίος φαίνεται να έχει την στήριξη του Βερολίνου, εν μέρει διότι θα είναι ο πρώτος Γερμανός επικεφαλής της Ευρωτράπεζας. Ο πρόεδρος δεν έχει ανώτερη ψήφο από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, αλλά έχει την αρμοδιότητα να θέτει την ατζέντα των συνεδριάσεων.

«Από τη δική μου οπτική γωνία θα έπρεπε να καταδειχθεί μία ξεκάθαρη λήξη των καθαρών αγορών [ομολόγων από την ΕΚΤ]», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βάιντμαν κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε την Παρασκευή στο Παρίσι, προσθέτοντας ότι δεν θεωρεί αναγκαία την παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης με δεδομένο ότι η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε φάση ανάκαμψης.

«Δεν μιλάμε για πλήρες φρένο στην νομισματική πολιτική, αλλά απλώς δεν πατάμε περαιτέρω το γκάζι […] Με φόντο τη συνεχιζόμενη και όλο και ευρύτερη οικονομική άνοδο δεν νομίζω πως είναι απαραίτητο», είπε.

Συναινετικό σινιάλο έστειλε από την πλευρά του ο Μπενουά Κερέ, μέλος του ΔΣ και στενός συνεργάτης του κ. Ντράγκι.

Σε συνέντευξη στην γαλλική «Le Journal du Dimanche» που δημοσιεύτηκε την Κυριακή ο κ. Κερέ εξέφρασε την ελπίδα ότι η παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Σεπτέμβριο του 2018 θα είναι και η τελευταία.

Σε ερώτηση πώς θα έβλεπε την ανάληψη της προεδρίας της ΕΚΤ από έναν Γερμανό, ο κ. Κερέ τήρησε ουδέτερη στάση, υποστηρίζοντας ότι «η εθνικότητα του προέδρου είναι άνευ σημασίας». «Αυτό που μετράει είναι το πρόσωπο να μπορεί να κάνει τη δουλειά».
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης