Με εκκρεμότητες ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της αξιολόγησης

Με εκκρεμότητες ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των διαβουλεύσεων, επί ελληνικού εδάφους, για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, με τα κυβερνητικά στελέχη να εμφανίζονται αισιόδοξα για την ταχεία ολοκλήρωση και ταυτόχρονα να επαναλαμβάνουν το δόγμα Τσίπρα περί «desperate news».

Ο πρώτος γύρος της αξιολόγησης τελειώνει, και η κυβέρνηση κλείνει ζητήματα - μεταθέτοντάς τα για το δεύτερο γύρο.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα του πλεονάσματος του 2018, τα ενεργειακά και τα ζητήματα δημόσιας διοίκησης, ενώ η τρόικα δεν συμφώνησε και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 παραμένει ανοιχτό, καθώς δεν έχουν ξεπεραστεί οι ανησυχίες των Ευρωπαίων για κίνδυνο απόκλισης από το στόχο του 3,5%, οι θεσμοί αρνήθηκαν το αίτημα της κυβέρνησης για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών ενώ και τα ενεργειακά μεταφέρθηκαν για το Νοέμβριο έλλειψη κοινού τόπου. Με εκκρεμότητες παραμένουν και τα θέματα της δημόσιας διοίκησης.

Η κυβέρνηση πάντως υποστηρίζει ότι τα βρήκε με τους εταίρους της ως προς το ύψους του υπερπλεονάσματος το 2017 και απομένει να συμφωνηθεί ο τρόπος διάθεσής του.

Σύμφωνα εξάλλου με αξιωματούχο του υπουργείου Εργασίας υπάρχει συμφωνία ως προς το ζήτημα του τρόπου αποφασης των απεργιών με μίνιμουμ συμμετοχή του 50% των μελών του σωματείου, του πλαφόν 384 ευρώ στις συντάξεις χηρείας, οι θεσμοί δέχτηκαν ότι επανυπολογίστηκε το 70% των συντάξεων ενώ πρόοδος συντελέσθηκε στην ένταξη ΜμΕ με χρέη έως 50.000 ευρώ στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Την εκταμίευση της υποδόσης 800 εκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα, που εκκρεμούσε από τον Ιούλιο και τη δεύτερη αξιολόγηση, ενέκρινε στο μεταξύ το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).


Πηγή: skai.gr