Κλείσιμο

Εγκρίθηκε η εκταμίευση των 800 εκατομμυρίων ευρώ από τον ESM

Την εκταμίευση της υποδόσης 800 εκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα, που εκκρεμούσε από τον Ιούλιο και τη δεύτερη αξιολόγηση, ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Η αποδέσμευση ήταν συνδεδεμένη με τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Οι θεσμοί αποφάσισαν να δώσουν το «πράσινο φως» αφότου η Ελλάδα αποπλήρωσε 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ προς ιδιώτες τον Σεπτέμβριο.

Τα χρήματα θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό που χρησιμοποιείται για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

«Μου δίνει ικανοποίηση να σημειώσω τη συνεχιζόμενη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων χρεών», είπε ο διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας πως τους τελευταίους μήνες η χώρα μας έχει υπερβεί τους στόχους για τα ληξιπρόθεσμα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αξιοποίησαν την ευκαιρία για να επισημάνουν την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο επικεφαλής του ESM εξέφρασε την ελπίδα πως η «καλή συνεργασία» με την Αθήνα θα συνεχιστεί στα διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση, που είναι σε εξέλιξη, ώστε οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν εγκαίρως.

«Το πρόγραμμα είναι εντός τροχιάς. Το σημαντικό τώρα είναι να διασφαλίσουμε το έγκαιρο [κλείσιμο] της τρίτης αξιολόγησης», έγραψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις στο Twitter.

«Οι αμοιβαίες δεσμεύσεις τηρήθηκαν. Τώρα να εργαστούμε για επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος το επόμενο καλοκαίρι», έγραψε στο Twitter ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.
Πηγή: skai.gr