Κλείσιμο

Μία πρώτη αποτίμηση των διαπραγματεύσεων επιζητούν θεσμοί και Τσακαλώτος

Έναν απολογισμό των έως τώρα διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση αλλά και συνολικότερα της πορείας του Μνημονίου θα πραγματοποιήσουν αύριο οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στη συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οι επικεφαλής των κλιμακίων θα αναχωρήσουν από την Αθήνα το Σάββατο και είναι προγραμματισμένο επιστρέψουν προς τα τέλη Νοεμβρίου, οπότε και θα γίνουν οι κρίσιμες συζητήσεις με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Αύριο πάντως αναμένεται να δοθεί και τυπικά το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της υποδόσης που εκκρεμεί από τη δεύτερη αξιολόγηση, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς οι θεσμοί έκριναν ικανοποιητική τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Στις επαφές της Τρίτης διαπιστώθηκε ότι παραμένουν ανοιχτά ζητήματα ανάμεσα στην δυο πλευρές για το ποιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα πουληθούν.

Παράλληλα, διαφωνίες προέκυψαν στους όρους για την υπαγωγή μικρών επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών, με τους πιστωτές να ζητούν αυστηροποίηση των κριτηρίων ένταξης.

Οι δύο πλευρές διαφωνούν και για τα εισοδηματικά κριτήρια που θα εφαρμοστούν για την υπαγωγή στην επερχόμενη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις.

Οι δανειστές εξέφρασαν δυσαρέσκεια και για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη μεταρρύθμιση του συνδικαλιστικού νόμου, ο οποίος έπρεπε να έχει ήδη ψηφιστεί.
Πηγή: skai.gr