Με επίκεντρο τα δημοσιονομικά αρχίζει η τρίτη αξιολόγηση

Στις 15:00 μετά το μεσημέρι αρχίζουν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη θα τεθούν τα δημοσιονομικά. Την προηγούμενη εβδομάδα ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέρρεαν ότι υπάρχουν ανησυχίες για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και για το ύψος των εσόδων.

 Οι επαφές αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας.

Στις διαπραγματεύσεις θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει και φέτος στη διανομή κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα. Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι φέτος η απόφαση θα ληφθεί μετά από διαβούλευση των δύο πλευρών και κοινή απόφαση τόσο για το ύψος όσο και για τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία «υβριδική πρόταση» για τη διανομή της υπεραπόδοσης του φετινού προϋπολογισμού. Το μεγαλύτερο μέρος της να αξιοποιηθεί όπως ορίζει το μνημόνιο, αλλά να επιτραπεί στην κυβέρνηση να δώσει ένα ποσό εφάπαξ παροχή, κατά την περσινή πρακτική.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε το πρωί ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν περιλαμβάνει νέα δημοσιονομικά μέτρα και επανέλαβε ότι όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Τα κριτήρια θα αποφασιστούν μέσα στο Νοέμβριο.

Για την περικοπή των επιδομάτων που προβλέπει η τρίτη αξιολόγηση, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για ένα συνολικό εξορθολογισμό της κοινωνικής πολιτικής.

Σημείωσε πως τα επιδόματα θα περάσουν στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και θα πηγαίνουν εκεί που πρέπει.
Πηγή: skai.gr