Κλείσιμο

Πιτσιόρλας: Η ανάπτυξη συνεπάγεται δύσκολες επιλογές-Να λύσουμε το Σκοπιανό

Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει μια στρατηγική ανάπτυξης, που συνεπάγεται δύσκολες επιλογές, ξεκαθάρισε το Σάββατο ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, από το βήμα του πολυσυνεδρίου Capital+Vision.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομίας, οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας υπάρχουν, αλλά πρέπει να δούμε τα πραγματικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, είναι "ντροπιαστικό για όλους μας να είναι μνημονιακή υποχρέωση η διαμόρφωση εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Πρέπει να ξεριζώσουμε τα εμπόδια που μας εμποδίζουν να αναπτύξουμε αυτήν τη στρατηγική".

Αναφερόμενος στην επένδυση του Ελληνικού είπε ότι στο παρελθόν "υπήρχε τεράστια κοινωνική σύγκρουση. Όλοι οι όμοροι δήμοι ήταν αντίθετοι στο έργο. Κάναμε τεράστια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα. Ο δασάρχης από τους νόμους πρέπει να ανατρέξει σε μια παλιότερη περίοδο από το αεροδρόμιο. Αυτό το θέμα το έχουν ζήσει όλοι οι Έλληνες που πέρασαν από το δασαρχείο. Δεν μπορούμε να λέμε στο ΚΑΣ ‘μη λες για αρχαιότητες’. Στο παρελθόν υπήρξαν κακές πρακτικές και πολιτικές. Έχουμε αυστηρό αρχαιολογικό νόμο, σύγχρονη περιβαλλοντική νομοθεσία και πρέπει αυτά τα δύο να παντρευτούν. Λείπει ο διάλογος και η διαβούλευση".

Τώρα, για το Ελληνικό, πρόσθεσε, "κολλήσαμε στο ύψος των κτιρίων. Αυτό δεν λύνεται διά νόμου. Είναι θέμα αντίληψης, για να διαμορφώσουμε αντιλήψεις μέσω της διαβούλευσης για το σήμερα. Υπάρχει η πλευρά του κράτους, που είναι επιφυλακτική απέναντι στον ιδιώτη, αλλά από την άλλη πλευρά έχουν υπάρξει άπειρες κακές πρακτικές που προκαλούν αυτή τη συμπεριφορά του κράτους".

‘’Η Ελλάδα κινδυνεύει να παρακαμφθεί’’

Σε ό,τι αφορά θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Στέργιος Πιτσιόρλας επισήμανε την ανάγκη επίλυσης του θέματος των Σκοπίων, προειδοποιώντας ότι σε κάποια θέματα η Ελλάδα κινδυνεύει να παρακαμφθεί.

‘’Για την Ελλάδα το να υπάρχουν ορισμένου τύπου σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι παραπάνω από κρίσιμο’’ τόνισε ακόμα ο κ. Πιτσιόρλας στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

"Διαμορφώνονται σχέσεις τεταμένες της ΕΕ με την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε σκληρές αποφάσεις’’ σημείωσε . Εμάς μας συμφέρουν οι καλές σχέσεις με την Τουρκία’’ είπε.

‘’Σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να πάρουμε σαφείς κατευθύνσεις με συναίνεση, αποφεύγοντας εντάσεις" τόνισε ο υφυπουργός.
Πηγή: skai.gr