FAZ: Πώς η Ελλάδα έσωσε το ευρώ

Η γερμανική FAZ στην ηλεκτρονική της έκδοση, τιτλοφορεί άρθρο «Πώς η Ελλάδα έσωσε το ευρώ», που αναφέρεται στο νέο βιβλίο Game Over του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Η γερμανική μετάφραση παρουσιάστηκε προσφάτως στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.

«Μυστικές συναντήσεις σε μια βοηθητική κουζίνα, μετοχές σε ελεύθερη πτώση, μέγιστη νευρικότητα: ο τρόπος που η Αθήνα έσωσε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και ποιο ρόλο διαδραμάτισε σε αυτό ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιγράφει σε ένα αξιοπρόσεκτο βιβλίο ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών Παπακωνσταντίνου», αναφέρει χαρακτηριστικά η FAZ.

Στο μακροσκελές άρθρο στο οποίο παρατίθενται μικρά αποσπάσματα του βιβλίου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η ελληνική κρίση χρέους, η οποία κράτησε την Ευρώπη με κομμένη την ανάσα μεταξύ 2009 και 2015 (και η οποία δεν ξεπεράστηκε επ΄ ουδενί παρότι κανείς δεν μιλάει επί της παρούσης γι΄ αυτό), δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής από κανέναν βασικό πρωταγωνιστή με τόσο συναρπαστικό τρόπο και με τέτοια λεπτομέρεια όπως από τον Παπακωνσταντίνου. Η μη προγραμματισμένη συνάντηση στις ελβετικές Άλπεις (σ.σ. στο Νταβός μεταξύ Παπακωνσταντίνου, Παπανδρέου και του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν, όπως περιγράφει ο Γ. Παπακωνσταντίνου) αγγίζει ένα από τα κεντρικά μοτίβα των διηγήσεών του. Αφορά την -στις δημοκρατικές κοινωνίες- αναγκαστικά εύθραυστη ισορροπία μεταξύ διαφάνειας και μυστικότητας, η οποία κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης διαδραμάτισε κατά διαστήματα σημαντικό ρόλο».
Πηγή: skai.gr