Συμμετοχή με 30 εκατ. ευρώ στο ομόλογο της Εθνικής ανακοίνωσε η EBRD

Τη συμμετοχή της στην έκδοση του καλυμμένου ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας που ολοκληρώθηκε με επιτυχία την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), μία από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές τράπεζες στον κόσμο που ειδικεύεται στην τόνωση του ιδιωτικού τομέα.

Η EBRD αγόρασε το 4% της έκδοσης, διαθέτοντας τα 30 από τα συνολικά 750 εκατομμύρια που αντλήθηκαν από τις αγορές. Η ζήτηση για τους τριετείς τίτλους της Εθνικής έφτασε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ – υπερδιπλάσια της προσφοράς – με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,9%, δηλαδή κάτω από το συμβολικό «φράγμα» του τρία τοις εκατό.

Η επιτυχία της έκδοσης και η συμμετοχή της EBRD στέλνουν ένα «δυνατό σινιάλο προς τους ξένους και τους εγχώριους επενδυτές ότι μετά από πολλά δύσκολα χρόνια η προοπτική για την Ελλάδα έχει αλλάξει εντυπωσιακά, προς το καλύτερο», δήλωσε η υπεύθυνη του οργανισμού για ευρωπαϊκές τράπεζες, Λισίνα Στάνσζακ-Βουζίνσκα.

Με την επένδυση στα ομόλογα της Εθνικής η EBRD ουσιαστικά βαθαίνει την εμπλοκή της στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Ο θεσμός έλαβε μέρος στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το 2015 και συνεισφέρει στη χρηματοδότηση διάφορων προγραμμάτων δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη διοχέτευση 700 εκατομμυρίων ευρώ στην αγορά μέσω της Τράπεζας Πειραιώς.

Την τελευταία διετία η EBRD έχει υποστηρίξει περισσότερα από 20 επενδυτικά σχέδια ή προγράμματα στην Ελλάδα, όλα του ιδιωτικού τομέα, διαθέτοντας περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης