Η ΕΚΤ δεν βλέπει ανάγκη για νέο έλεγχο ενεργητικού στις ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται επί του παρόντος νέο έλεγχο στοιχείων ενεργητικού (AQR) διαμήνυσε η επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντανιέλ Νουί.

Η δήλωση Νουί ουσιαστικά αποκλείει κάθε ενδεχόμενο νέου AQR το επόμενο διάστημα, σενάριο που είχε προκύψει το καλοκαίρι μετά από σχετικό αίτημα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε απαντητική της επιστολή προς τον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, η κ. Νουί σημειώνει ότι τα ελληνικά ιδρύματα πέρασαν ελέγχους AQR το 2014 και το 2015 και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός «δεν κρίνει σκόπιμη τη διενέργεια άλλου τέτοιου ελέγχου […] σε αυτή τη φάση».

Η απαίτηση του ΔΝΤ είχε προκαλέσει την έντονη ενόχληση Αθήνας και Ευρώπης και μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο. Τελικά, στα τέλη Σεπτεμβρίου το Ταμείο υποχώρησε και δέχτηκε αντιπρόταση της ΕΚΤ για επιτάχυνση των προγραμματισμένων στρες τεστ.

Η κ. Νουί δεν διευκρινίζει πότε ακριβώς θα γίνουν τα στρες τεστ στα ελληνικά ιδρύματα, τοποθετώντας τα γενικά στο 2018. Σκοπός της Ευρωτράπεζας είναι να κοινοποιήσει τα αποτελέσματα πριν την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου, τον Αύγουστο του ερχόμενου έτους, ώστε να ληφθούν τυχόν μέτρα που θα κριθούν αναγκαία.

«Ο κύριος λόγος για τη διενέργεια αυτών των ασκήσεων είναι να επιτευχθεί μια επικαιροποιημένη αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των τραπεζών στο πλαίσιο βασικού και δυσμενούς σεναρίου», αναφέρει η κ. Νουί.

Η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας επισημαίνει ωστόσο ότι τα ελληνικά ιδρύματα έχουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις μπροστά τους, πρωτίστως το ύψος των «κόκκινων» ανοιγμάτων, που ανέρχονται περίπου στο 45% των χαρτοφυλακίων τους.

Τονίζει ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί, όπως η λειτουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, και συνάμα πρέπει να καταβληθούν πρόσθετες προσπάθειες προκειμένου να ενισχυθούν οι δυνατότητες του δικαστικού συστήματος και των πλαισίων για την αφερεγγυότητα.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης