Κοινωνικό μέρισμα 1 δισ. ισχυρίζεται ότι εξετάζει η Αθήνα

Το θέμα του κοινωνικού μερίσματος επαναφέρει στο προσκήνιο η ελληνική κυβέρνηση από την Ουάσιγκτον, παρά την αρνητική αντίδραση των θεσμών.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, υψηλά ιστάμενες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως οι θεσμοί έχουν ενημερωθεί για τις προθέσεις της Αθήνας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν είναι θεσμοί που δίνουν αρνητικές απαντήσεις, αλλά «κάποιοι τους βάζουν λόγια να τα λένε».

Εκτίμησαν ότι το ύψος του κοινωνικού μερίσματος θα ανέλθει στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, προσθέτοντας πάντως πως το ακριβές ποσό θα προσδιοριστεί στα τέλη Νοεμβρίου, όταν θα υπάρχει πλήρης εικόνα για το πλεόνασμα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το μέρισμα θα διανεμηθεί με εισοδηματικά κριτήρια, με βάση τη φορολογική δήλωση, και προορίζεται για χαμηλοσυνταξιούχους και τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Στις αρχές της εβδομάδας πάντως κύκλοι των θεσμών είναι προειδοποιήσει την Αθήνα να μην επαναλάβει τους χειρισμούς που έγιναν στις αρχές του 2017 με το μέρισμα, και οδήγησαν σε μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα για την συνέχιση της τρίτης αξιολόγησης, ενώ οι επικεφαλής είναι προγραμματισμένο να έλθουν την Δευτέρα.
Πηγή: skai.gr