Τσίπρας: Ευπρόσδεκτο το ΔΝΤ για να αποφύγουμε τις ατέλειωτες συζητήσεις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ευπρόσδεκτο στο ελληνικό πρόγραμμα αν είναι να αποφύγουμε τις ατελείωτες συζητήσεις ώστε να έχουμε χρηματοδότηση, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων χθες στο Ινστιτούτο Brookings.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει παράθυρο χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα έως τα τέλη του ερχόμενου Φεβρουαρίου, μαζί με πιθανή ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, οι ίδιες πηγές εκτίμησαν πως το ΔΝΤ θα μείνει οριστικά έκτος προγράμματος. Το Ταμείο έχει ενταχθεί επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα με δάνεια  που ανέρχονται 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως ελάχιστη προϋπόθεση για την αποδέσμευση των χρημάτων είναι η κατάρτιση μέτρων που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του χρέους από τους Ευρωπαίους.

Ανώτατοι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν εν τω μεταξύ ότι υπάρχει αλλαγή στάσης του ΔΝΤ, η οποία οφείλεται στο ότι το τελευταίο διάστημα έχουν διαψευστεί πολλές από τις προβλέψεις του.

Σήμερα Πέμπτη πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, που βρίσκονται στη χώρα μας ώστε να εξετάσουν την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων. Οι επικεφαλής των κλιμακίων αναμένονται στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα.

Στο Brookings, ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε και για την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, και απάντησε πως ο 75χρονος πολιτικός θα λείψει από τα ευρωπαϊκά όργανα και το ελληνικό πρόγραμμα.
Πηγή: skai.gr