Πληθωρισμό πάνω από 2.300% και βαθιά ύφεση βλέπει το ΔΝΤ στη Βενεζουέλα

Δραματική εικόνα για την οικονομική κατάσταση στη Βενεζουέλα «ζωγραφίζουν» οι νεότερες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπό τη σκιά της πολιτικής και δημοσιονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει τη χώρα και το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.

Ο πληθωρισμός στην άλλοτε πλουσιότερη χώρα της Νοτίου Αμερικής αναμένεται να εκτοξευτεί στο 2.349,3% το επόμενο έτος, ευτελίζοντας την πραγματική αξία του εισοδήματος των νοικοκυριών, που ήδη δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Θα πρόκειται για μακράν το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στον κόσμο το 2018. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει το Κονγκό, με 44%.Ο ρυθμός αύξησης των τιμών στη Βενεζουέλα μπορεί μάλιστα να εκτοξευτεί στο 4.684% το 2022.

Ο υπερπληθωρισμός θα συνοδευτεί από συνεχιζόμενη βαθιά ύφεση, με το Ταμείο να προβλέπει πτώση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 12% φέτος, μετά από συρρίκνωση 16,5% πέρυσι.

Σε μία από τις λιγοστές θετικές προβλέψεις, η ύφεση αναμένεται να πέσει στο 6% το 2018.

Η ύφεση συμβάλει και σε κρίση ανεργίας, με το ΔΝΤ να υπολογίζει πως το ποσοστό θα αγγίξει το 30% το ερχόμενο έτος.

Και σε αυτό το μέτωπο η Βενεζουέλα έχει τα παγκόσμια πρωτεία, μπροστά από το 28% της Νοτίου Αφρικής και το σχεδόν 21% που αναμένεται να «πετύχει» η Ελλάδα.
Πηγή: skai.gr