Κέρδη 7,8 δισ. είχε η ΕΚΤ από τις παλιές αγορές ελληνικών ομολόγων

Κέρδη 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ αποκόμισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που αγόρασε στο πλαίσιο του παλιού προγράμματος αγοράς ομολόγων SNP.

Σε απαντητική επιστολή προς τον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι τα κέρδη εισπράχθηκαν την περίοδο 2012 έως 2016.

Τα κέρδη στη συνέχεια διανεμήθηκαν ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης ανάλογα με το μέγεθος της κάθε εθνικής οικονομίας, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Ευρωτράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι στο κρίσιμο Eurogroup του περσινού Μαΐου οι εταίροι συζήτησαν τη χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα του SNP ως μεσοπρόθεσμο μέτρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Η απάντηση Ντράγκι δεν περιλαμβάνει στοιχεία για μία άλλη κατηγορία κερδών του ευρωσυστήματος από ελληνικά ομόλογα, το ANFA, που επίσης είχε συζητηθεί στο Eurogroup του περσινού Μαΐου. Ο κεντρικός τραπεζίτης παραπέμπει στην Τράπεζα της Ελλάδος, λέγοντας ότι το θέμα δεν εμπίπτει «στο πεδίο αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ».

Το πρόγραμμα SNP, που είναι ξεχωριστό από την τρέχουσα ποσοτική χαλάρωση, τέθηκε σε ισχύ το 2010, στα πρώτα στάδια της ευρω-κρίσης, και ενισχύθηκε το 2011, προκειμένου να βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Το SNP ουσιαστικά αντικαταστάθηκε από το σαφώς μεγαλύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που άρχισε το 2015, και το οποίο έως τώρα δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα λόγω ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης