Κλείσιμο

Αναβάθμιση ESM σε αντι-Κομισιόν στα δημοσιονομικά ζήτησε ο Σόιμπλε

Τη σταδιακή αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε επιτηρητή της δημοσιονομικής πειθαρχίας στις χώρες της ευρωζώνης εισηγήθηκε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, χωρίς όμως να κερδίσει φανερά την στήριξη του ίδιου του ESM ή της Κομισιόν.

Ο ESM σήμερα λειτουργεί πρωτίστως ως το ταμείο έκτακτης ανάγκης της ευρωζώνης ενώ ο ρόλος του επόπτη ανήκει αμιγώς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όμως, σύμφωνα με γερμανικό έγγραφο που έχουν δει το πρακτορείο Reuters και η εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Σόιμπλε ουσιαστικά προτείνει τη μεταμόρφωση του ESM σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ, εκτοπίζοντας την Κομισιόν, που παραδοσιακά θεωρείται στο Βερολίνο υπερβολικά ανεκτική απέναντι σε σπάταλες χώρες.

«Στόχος είναι να ταυτοποιούνται, σε συνεργασία με άλλους θεσμούς, ρίσκα για τη σταθερότητα των κρατών-μελών της ευρωζώνης με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και σε πιο πρώιμο στάδιο σε σχέση με το παρελθόν, και να παρακολουθούνται αυτά τα ρίσκα ώστε να μπορούν να μειωθούν από τα ίδια τα κράτη», φέρεται να αναφέρει το έγγραφο.

Σύμφωνα με το Reuters, η πρόταση Σόιμπλε φέρεται να προβλέπει επίσης τη σύσταση ενός μηχανισμού αναδιάρθρωσης δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη, ο οποίος θα είναι γνωστός στους ιδιώτες πιστωτές. Ο ειδικός μηχανισμός θα επιτρέπει δικαιότερη κατανομή των βαρών ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα εάν ένα κράτος-μέλος χρειαστεί ελάφρυνση χρέους.

Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος ζητήσει πρόγραμμα στήριξης, η διάρκεια των ομολόγων του θα επεκταθεί αυτόματα. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα ακολουθήσει αναδιάρθρωση του χρέους.

Ψυχρή πρώτη αντίδραση από ESM και Κομισιόν

Η πρόταση Σόιμπλε ωστόσο δεν φάνηκε να κερδίζει πολύ έδαφος, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας στο Λουξεμβούργο, αν και είναι σαφές πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζητούν ανοιχτά την αναβάθμιση του ESM σε κάτι παραπάνω από απλό χρηματοδοτικό ταμείο.

Ο διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι ο Μηχανισμός δεν θα αναλάβει οιαδήποτε από τις αρμοδιότητες της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι δυνατό νομικά καθώς η εποπτική εξουσία των Βρυξελλών κατοχυρώνεται από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας.

Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ο ESM θα μπορούσε να έχει αυξημένο ρόλο στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση μελλοντικών προγραμμάτων στήριξης εφόσον το ΔΝΤ πάψει να συμμετέχει στην σημερινή «τρόικα», κι αυτό θα προϋπόθετε «κάποιες επιπρόσθετες δυνατότητες επιτήρησης όλων των κρατών-μελών» της ευρωζώνης.

Διευκρίνισε όμως ότι αυτό «δεν θα ήταν υποκατάστατο του έργου της Κομισιόν». «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό το σημείο», είπε.

Το ζητούμενο, εξήγησε, είναι να αναπτυχθεί συνεργασία ανάμεσα στην Κομισιόν και τον ESM, που θα επιτρέπει στους δύο θεσμούς να αλληλοϋποστηρίζονται χωρίς να υπάρχει αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων.

Τον κίνδυνο διπλών αρμοδιοτήτων
επισήμανε και ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, υπενθυμίζοντας ότι ο θεσμικός ρόλος της Κομισιόν στα δημοσιονομικά κατοχυρώνεται από τις Συνθήκες. «Κάθε απόφαση για το μέλλον του ESM θα πρέπει να σέβεται αυτές τις αρμοδιότητες και να αποφύγει θεσμικό μπέρδεμα», είπε.

Έστειλε μάλιστα σινιάλο ότι ο ενισχυμένος ESM δεν θα μπορεί να είναι ένας αμιγώς τεχνοκρατικός οργανισμός και θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη «δημοκρατική ευθύνη», αν και ο κ. Ρέγκλινγκ απέρριψε διπλωματικά, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, την υπαγωγή του ESM στην εποπτεία του Ευρωκοινοβουλίου.
Πηγή: skai.gr