Αχτσιόγλου: Κανείς δεν πανηγυρίζει για την ανεργία

Κανείς δεν πανηγυρίζει για το ύψος της ανεργίας στην Ελλάδα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας, όπου πολλές νέες θέσεις συνοδεύονται από πολύ χαμηλούς μισθούς, δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι, όμως τόνισε πως η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις που θα προστατεύουν από την αδήλωτη εργασία.

Τον Ιούλιο η ανεργία ήταν 21%, ενώ τον Σεπτέμβριο έξι στις δέκα προσλήψεις αφορούσαν ευέλικτες μορφές εργασίας.

Όσον αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο, που θα τεθεί επί τάπητος κατά την τρίτη αξιολόγηση, η κ. Αχτσιόγλου διαβεβαίωσε πως η μοναδική εκκρεμότητα είναι το μέγεθος της συμμετοχής που θα απαιτείται στα πρωτοβάθμια εργασιακά σωμάτια προκειμένου να υπάρχει η απαρτία που μπορεί να κηρύξει απεργίες.

Σήμερα απαιτείται το 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, όμως εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί στο 1/2, γεγονός που θα καθιστά πιο δύσκολη την κήρυξη κινητοποιήσεων σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Στο μέτωπο των συντάξεων, η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο στην καταβολή δόσεων στήριξης λόγω των εκκρεμοτήτων στην καταβολή κύριων συντάξεων, επικουρικών και εφάπαξ, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι οφειλές μειώνονται σταθερά.

Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι να εξοφληθούν όλες οι εκκρεμότητες για συντάξεις έως τον Ιούνιο του 2018, ενώ παράλληλα διέψευσε ότι οι οφειλές συνολικά ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι «αρκετά χαμηλότερο» από αυτό, είπε.

Εν τω μεταξύ, αύριο Τρίτη θα γίνει εμβόλιμη η καταβολή 4.200 νέων κύριων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ.
Πηγή: skai.gr