Λιαργκόβας: Δυσμενείς εξελίξεις αν η 3η αξιολόγηση κλείσει μετά το 2017

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, έκρουσε ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, θέτοντας ως κρίσιμο deadline το τέλος του τρέχοντος έτους και προειδοποιώντας ότι καθυστερήσεις πέραν του 2017 θα σημάνουν δυσμενείς εξελίξεις για τη χώρα.

"Το είχαμε γράψει ότι η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γρήγορα. Αν είναι δυνατόν, ιδανικά, πρέπει να κλείσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Αν πάει μέχρι τέλος του έτους θα είναι ένας ανασχεδιασμός (σ.σ. από τα συμφωνηθέντα). Αν πάει μετά το τέλος του έτους χτυπάνε όχι απλώς καμπανάκια, θα είναι εκτροπή και θα έχουμε δυσμενείς εξελίξεις. Άρα μπορούμε να πούμε ότι κόκκινη γραμμή είναι το τέλος του έτους", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λιαργκόβας.

Αναφορικά με τις προβλέψεις για ανάπτυξη ύψους 1,8% το 2017, παρότι αυτές είναι αναθεωρημένες προς τα κάτω από το αρχικό 2,7%, ο ίδιος χαρακτήρισε το στόχο "φιλόδοξο", τονίζοντας ότι για να επιτευχθεί ο στόχος πρέπει ο μέσος όρος του ρυθμούς ανάπτυξης τα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους να είναι περίπου 3%.

Τέλος, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, έστειλε μήνυμα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, καλώντας τις κυβερνήσεις να είναι πιο θαρραλέες και να μην υποκύπτουν στα αιτήματα ομάδων συμφερόντων.

Σύμφωνα με την Ενδιάμεση Έκθεση του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση για το 2017, η πραγματική ανεργία το β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν 28,7%, ο όγκος των επενδύσεων θα φτάσει στο επίπεδο του του 2008 σε 16 χρόνια, δηλαδή το 2033, ο όγκος των εξαγωγών παραμένει χαμηλός, ενώ το 34,7% των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση και το 42,13% των εργαζομένων με μερική απασχόληση λαμβάνουν μισθό χαμηλότερο του κατώτατου.

Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά