Η ΕΕ κλιμακώνει την κόντρα με Amazon και Apple για διαφυγόντες φόρους

Νέες διαστάσεις δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη φορολογική διαμάχη της με αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.

Η Κομισιόν διέταξε το Λουξεμβούργο να εισπράξει περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ σε διαφυγόντες φόρους από την εταιρεία e-εμπορίου Amazon, ενώ παράλληλα παρέπεμψε την Ιρλανδία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κατηγορώντας το Δουβλίνο ότι δεν έχει ανακτήσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ από την Apple για μη καταβεβλημένους φόρους.

Η Επιτροπή έχει κρίνει ότι Λουξεμβούργο και Ιρλανδία προσέφεραν προνομιακό φορολογικό καθεστώς στις δύο αμερικανικές εταιρείες, που ουσιαστικά ισοδυναμεί με παράνομη φορολογική βοήθεια.

Στην περίπτωση της Amazon, η τριετής έρευνα της Κομισιόν συμπέρανε ότι η συμφωνία του 2003 με το Μεγάλο Δουκάτο επέτρεψε στον αμερικανικό κολοσσό να μεταφέρει «την τεράστια πλειονότητα» των κερδών του στην Ευρώπη σε ένα θυγατρικό σχήμα που ήταν απαλλαγμένο από εταιρικούς φόρους.

Η θυγατρική εταιρεία ήταν στην πραγματικότητα ένα «κενό» σχήμα που απλώς είχε αναλάβει τα πνευματικά δικαιώματα της Amazon και τα μίσθωνε στην μητρική εταιρεία, χωρίς όμως να έχει οιαδήποτε εμπλοκή στην διαχείριση ή στη στρατηγική της Amazon.

Η Amazon άλλαξε την εταιρική δομή της στην Ευρώπη το 2014, το ίδιο έτος που η Κομισιόν άρχισε την έρευνά της.

«Το Λουξεμβούργο έδωσε παράνομα φορολογικά προνόμια στην Amazon. Ως αποτέλεσμα, περίπου τα τρία τέταρτα των κερδών της Amazon δεν φορολογήθηκαν. Με άλλα λόγια, επέτρεψαν στην Amazon να πληρώσει τέσσερις φορές λιγότερους φόρους από άλλες τοπικές επιχειρήσεις που υπόκειται στο ίδιο φορολογικό πλαίσιο», δήλωσε η επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η απόφαση της Κομισιόν είναι εφέσιμη τόσο από το Λουξεμβούργο όσο και από την Amazon.

Όσον αφορά την Apple, η κ. Βεστάγκερ σημείωσε ότι μολονότι έχουν παρέλθει περισσότεροι από δώδεκα μήνες από την απόφαση σε βάρος της εταιρείας, η Ιρλανδία ακόμα δεν έχει ανακτήσει τους διαφυγόντες φόρους.

Δουβλίνο και Apple έχουν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
Πηγή: skai.gr