Αμετάβλητος ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη – πιθανός πονοκέφαλος για την ΕΚΤ

Στο 1,5% αναμένεται να διαμορφωθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, αμετάβλητος σε σχέση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.

Το μέγεθος του πληθωρισμού ήταν οριακά χαμηλότερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις των περισσότερων οικονομολόγων και σαφώς μακριά από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση τιμών σχεδόν στο 2% μεσοπρόθεσμα.

Η στασιμότητα του πληθωρισμού μπορεί να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στα σχέδια της ΕΚΤ να αρχίσει την ομαλοποίηση της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής της.

Μολονότι η Ευρωτράπεζα εκτιμά ότι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού έχει πλέον εξαφανιστεί, παραμένει η ανησυχία ότι η ανοδική δυναμική του πληθωρισμού δεν είναι ακόμα επαρκώς σταθερή ώστε να υποστηρίξει την ανάκαμψη στη νομισματική ένωση εάν διακοπεί η νομισματική χαλαρότητα.

Αμετάβλητος σε σχέση με τον Αύγουστο, στο 1,3%, παρέμεινε και ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου. Η ΕΚΤ δίνει μεγάλη προσοχή στην πορεία του δομικού πληθωρισμού.

Η επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 26 Οκτωβρίου, όταν και κατά πάσα πιθανότητα θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη διάρκεια και το μέγεθος της ποσοτικής χαλάρωσης.
Πηγή: skai.gr