Διόρθωσε το λάθος η ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα σημειώματα επανεκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ

Αναρτήθηκαν στο TAXIS τα εκκαθαριστικά σημειώματα της επανεκκαθάρισης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων για 69.494 φορολογούμενους. Το συνολικό ποσό (επιστροφή ή διαγραφή φόρου) ανέρχεται σε 10,83 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν λάβει εφάπαξ οικονομική ενίσχυση τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο η ενίσχυση αυτή θεωρήθηκε λανθασμένα ως εισόδημα που προσμετρήθηκε στο συνολικό φορολογητέο εισόδημά τους.

Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν το δικαίωμα στην έκπτωση του ΕΝΦΙΑ όσοι υπερέβησαν το προβλεπόμενο όριο φορολογητέου εισοδήματος. Το λάθος αυτό διορθώνεται με τη νέα εκκαθάριση της ΑΔΑΕ.

Όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πρόκειται για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

* Επανεξέτασης του εισοδηματικού κριτηρίου των χορηγούμενων εκπτώσεων ΕΝΦΙΑ άρθρου 7 ν. 4223/2017 (εφάπαξ οικονομική ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων). Πρόκειται για την επανακαθάριση του ΕΝΦΙΑ των χαμηλοσυνταξιούχων στους οποίους είχε υπολογισθεί αρχικά η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στο εισόδημα τους με αποτέλεσμα να λάβουν εκκαθαριστικό χωρίς τις εκπτώσεις που δικαιούνται. Με τη νέα εκκαθάριση αποκαθίσταται το τεχνικό λάθος καθώς όπως έχει διευκρινίσει η ΑΑΔΕ η εφάπαξ ενίσχυση δεν αποτελεί εισόδημα.

* Προσαρμογής της τιμής ζώνης της Β΄ ζώνης Ψυχικού.


Πηγή: skai.gr