Κλείσιμο

Τσακαλώτος: Προς περισσότερες επενδύσεις απ’ όσες μπορούμε να απορροφήσουμε

«Θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις απ’ όσες μπορούμε να απορροφήσουμε» δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με αφορμή λουκέτα μεγάλων ξένων εταιρειών στη χώρα το τελευταίο διάστημα.

«Πρόβλημα μας είναι πού θα ξοδέψουμε το 2017 την υπεραπόδοση των εσόδων (...) Η ανάπτυξη φέτος θα φτάσει στο 2% του ΑΕΠ, και η ΕΛΣΤΑΤ λέει ότι γίνονται διαρκώς επενδύσεις, άλλες έρχονται εδώ από την Τουρκία άλλες φεύγουν» σχολίασε μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Όσον αφορά τα τεστ κοπώσεως των τραπεζών, δήλωσε ότι «μέχρι την Παρασκευή θα ξέρετε την τελική λύση για τα στρες τεστ, η μόνη διαφορά είναι ότι θα φέρουν λίγο πιο μπροστά». «Το ΔΝΤ δεν ζητά διαφορετικό μηχανισμό αξιολόγησης για τις ελληνικές τράπεζες ανέφερε το ενδεχόμενο της αξιολόγησης του ενεργητικού. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλή κατάσταση» επισήμανε ο υπουργός.

Για τη φορολογία ανέφερε ότι «και εγώ παραδέχομαι ότι έχουμε βάλει περισσότερους φόρους σε συγκεκριμένες ομάδες» αλλά υποσχέθηκε 3,5 δισεκ. ευρώ σε ελαφρύνσεις μέχρι το 2022.

Σε ό,τι αφορά τη δήλωσή του ότι θα παραιτηθεί με μείωση του αφορολογήτου ο κ. Τσακαλώτος διευκρίνισε ότι «έλεγα ότι θα παραιτηθώ πριν την δεύτερη αξιολόγηση, όταν το ΔΝΤ δεν ήταν στο πρόγραμμα». «Υπάρχουν και αλλά ισοδύναμα στη μείωση του αφορολογήτου» είπε, αλλά παραδέχθηκε ότι «σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας συνεχίζουν να υποφέρουν».

Περιέγραψε δε ως «win/win» τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού που αποφάσισε η κυβέρνηση.

«Ήταν Ευρωπαϊστής και σύνθετη προσωπικότητα»

«Ο Τσίπρας με πήρε τηλέφωνο και μού είπε να αναλάβω την προεδρία της Βουλής… Αφότου έφυγε ο Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών είπε να φύγω και εγώ» ανέφερε μάλιστα χαριτολογώντας με αφορμή την μετακίνηση του γερμανού υπουργού στη Μπούντεσταγκ. Όπως εξήγησε, ο πρωθυπουργός θέλησε να τον πειράξει.

Ήταν Ευρωπαϊστής και σύνθετη προσωπικότητα, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τον κ. Σόιμπλε. «Ήταν Ευρωπαϊστής, όχι με το ίδιο όραμα με εμένα, τον ξέραμε με τα καλά του και τα κακά του, πίστευε πραγματικά στο Grexit, τώρα έχει αλλάξει… Έχουμε πείσει ότι το όραμα του για την Ευρώπη δεν περπατά» επισήμανε, σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα είναι ο «σκληρότερος» επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ.
Πηγή: skai.gr