Κλείσιμο

Άνοδος 19 θέσεων στην ανταγωνιστικότητα για την Κυπριακή Οικονομία

Σημαντική πρόοδο σημείωσε η Κύπρος, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση Global Competitiveness Index Report του World Economic Forum, ανήλθε 19 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των 137 πιο ανταγωνιστικών οικονομιών για το 2017-2018.

Συγκεκριμένα, από την 83η θέση στην οποία βρισκόταν πέρυσι, η Κύπρος έχει ανέβει στην 64η θέση της φετινής έκθεσης.

Η έκθεση τονίζει ότι τα πέντε βασικά προβλήματα της Κύπρου για να καταστεί ανταγωνιστικότερη, είναι η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, η γραφειοκρατία, η δυσκολία να αναπτυχθεί η καινοτομία, η ανεπαρκής παροχή υποδομών και οι κανόνες εργασίας.

Στη λίστα ακολουθούν ως βασικά προβλήματα, η διαφθορά, η ανεπάρκεια εκπαίδευσης του εργατικού δυναμικού και η φορολογία.

Σύμφωνα με την έκθεση, στον τομέα της υγείας και της δημοτικής εκπαίδευσης, η Κύπρος καταλαμβάνει την 39η θέση παγκοσμίως. Η χειρότερη επιμέρους επίδοση της Κύπρου αφορά το μέγεθος της αγοράς της (109η θέση), την ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς (108η θέση ανάμεσα στις 138), ενώ αρνητικό ρεκόρ σημειώνει στο μακροοικονομικό περιβάλλον (97η θέση). Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Global Competitiveness Report 2017 - 2018 του World Economic Forum, η Κύπρος συγκεντρώνει γενική βαθμολογία 4,3 (σ.σ. η αντίστοιχη περσινή βαθμολογία ήταν 4,00), με ανώτερη αξιολόγηση το 7.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ