Νέες απώλειες για τις ελληνικές τράπεζες υπό τη σκιά των πιέσεων του ΔΝΤ

Βαριές απώλειες για δεύτερη ημέρα υφίστανται οι ελληνικές τράπεζες, υπό τη σκιά του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών αλλά και του αιτήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για νέα αξιολόγηση του ενεργητικού των ελληνικών ιδρυμάτων (AQR).

Λίγο μετά τις 13:50 το μεσημέρι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πέφτουν κατά 5 έως 12% και έχουν χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας τους από την αρχή της εβδομάδας.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται αρνητικά κατά 1,41%, μετά τη «βουτιά» 4.06% που καταγράφηκε τη Δευτέρα.

Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε νωρίτερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δρομολογήσει τη διενέργεια νέων τεστ αντοχής στις ελληνικές συστημικές τράπεζες έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του ΔΝΤ. Ωστόσο, ακόμα δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει και νέα αξιολόγηση ενεργητικού.

Οι έλεγχοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν και στην τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών σε διάστημα πέντε ετών.

Σκληρή κριτική στην επιλογή του Ταμείου να πιέζει δημοσίως για μέτρα που μπορεί να οδηγήσουν σε ανακεφαλαιοποίηση, καθώς έτσι υποσκάπτει τον κύριο στόχο που είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων, ασκεί με άρθρο του στους «Financial Times» ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ «πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως οι δημόσιες συζητήσεις για τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ», αναφέρει ο κ. Καραβίας, προσθέτοντας ότι οι εν λόγω φήμες ενισχύουν και την κουλτούρα των στρατηγικών κακοπληρωτών.

«Πρέπει να εστιάσουμε στα κακά δάνεια και να επιτύχουμε έγκαιρα τους στόχους», επισημαίνει, επισημαίνοντας πως το κόστος της αντιπαράθεσης για πιθανή ανακεφαλαιοποίηση έχει ήδη ρίξει τις τιμές των τραπεζικών μετοχών και μπορεί να απειλήσει και την επιστροφή καταθέσεων.
Πηγή: skai.gr