Σε αναζήτηση επενδυτών στο Λονδίνο εταιρείες και υπουργοί

Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά όλο και περισσότερα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια για να εφαρμόσει την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, είπε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου από το βήμα του 12ου roadshow του Χρηματστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο, απευθυνόμενος σε διαχειριστές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

Ο κ. Παπαδημητρίου ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους θα επέλεγε την Ελλάδα ένας επενδυτής, κάνοντας λόγο για μια σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων και ανέφερε πως οι απευθείας ξένες επενδύσεις στη χώρα έχουν αυξηθεί κατά 185% το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Σε ερώτηση από το ακροατήριο για την «εχθρική στάση» της κυβέρνησης έναντι της επένδυσης στις Σκουριές, ο Υπουργός σχολίασε ότι υπάρχουν ζητήματα περιβαλλοντικά και μεθοδολογίας που πρέπει να ληφθούν υπόψη και ότι δύσκολα μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί η ενδιαφερόμενη εταιρεία δεν ακολούθησε την καλύτερη πρακτική ανακοινώνοντας αναστολή εργασιών ενώ αναμένεται το αποτέλεσμα από τη διαδικασία διαιτησίας.

Νωρίτερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε πει από το ίδιο βήμα ότι το μονοπάτι προς την οικονομική ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι ορατό για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Ανέφερε ότι ο επόμενος γύρος της αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος διάσωσης αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου και ότι η κυβέρνηση θέλει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από τα Χριστούγεννα, ιδανικά πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο κ. Χουλιαράκης σημείωσε ότι σε αυτόν τον τελικό γύρο της αξιολόγησης απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν και έθεσε τρεις στόχους - την πλήρη επιστροφή στις αγορές έως το φθινόπωρο του 2018, την οριστικοποίηση του μεγέθους και του χρονοδιαγράμματος του πακέτου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και το σχεδιασμό για τη μετά το πρόγραμμα διαχείριση των προκλήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για την προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία ειδικού ταμείου στο Υπουργείο Οικονομικών με χρήματα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πριν από το τέλος του προγράμματος.

Όπως εξήγησε, το σχέδιο είναι αυτό το ταμείο να μετατραπεί σε κάποιου είδους ταμείο σταθεροποίησης ώστε να αντιμετωπιστούν μελλοντικές αναταραχές στις αγορές. Είπε ότι τα χρήματα για το ταμείο αυτό θα προέρχονται από τον ESM, από τις αγορές και από την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Μέχρι στιγμής στο ταμείο έχουν μπει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και ελπίζεται ότι έως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 θα έχουν συγκεντρωθεί 10 με 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι η κυβέρνηση είναι πλήρως στο δρόμο για επίτευξη της πρόβλεψης του 1,8% για το φετινό ρυθμό οικοδομής ανάπτυξης, με την προοπτική για το 2018 να είναι «καλή» καιρό βασικό σενάριο να προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4%.

Είπε ότι η ανεργία έχει μειωθεί λόγω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, προβλέποντας ποσοστό ανεργίας 19% για το 2018, ενώ τόνισε ότι ίσως «η πιο εντυπωσιακή πρόοδος» έχει επιτευχθεί στα δημόσια οικονομικά με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Για το χρηματοπιστωτικό τομέα είπε ότι είναι καθ' οδόν προς την ομαλότητα.

Στο φετινό roadshow συμμετέχουν 33 εισηγμένες εταιρείες που θα έχουν συναντήσεις με διαχειριστές μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων, όπως και ο Υπουργός Ανάπτυξης.

Τα ζητήματα που θέτουν πρωτίστως οι δυνητικοί επενδυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν τη δημόσια διοίκηση και τη γραφειοκρατία, όπως επίσης την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός