Κλείσιμο

Μοσκοβισί: Αποφασιστικής σημασίας η χρονιά για την Ελλάδα

Για μια «σημαντική και αποφασιστική χρονιά» για την Ελλάδα έκανε λόγο, σήμερα, από το άτυπο Eurogroup που διεξάγεται στο Tαλίν της Εσθονίας ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Η τελευταία χρονιά του ελληνικού προγράμματος και ιδιαίτερα η τρίτη αξιολόγηση θα βρεθούν στο επίκεντρο του άτυπου Eurogroup. Όπως είπε ο επίτροπος Οικονομίας, η τρίτη αξιολόγηση έχει να κάνει κυρίως με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και τώρα προετοιμάζονται τα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα ως τη λήξη του προγράμματος.

Ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε τη σημαντική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, την έξοδο από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος και κυρίως το πρώτο "θετικό" βήμα που έκανε η Ελλάδα προς τις αγορές.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, προκειμένου να καταστεί χώρα ελκυστική και κανονική εντός της ευρωζώνης» είπε ο Γάλλος Επίτροπος. Συνέχισε λέγοντας ότι στόχος είναι η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα προσαρμογής και σημείωσε ότι υπάρχει ο οδικός χάρτης για να γίνει αυτό.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι όλοι πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ έχει δώσει την καταρχήν συμφωνία του για το ελληνικό πρόγραμμα και πως τώρα «πρέπει να δουλέψουμε για τα μέτρα για το χρέος».

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα της Ευρώπης

Την άποψη ότι η ευρωζώνη πρώτα πρέπει να λύσει τα προβλήματά της και μετά να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο άτυπο Eurogroup.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση Γιούνκερ να δημιουργηθεί μια θέση υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης σημείωσε ότι πρόκειται για έναν «τίτλο» ο οποίος «δεν λέει πολλά», καθώς αυτό που έχει σημασία είναι οι «ευθύνες» και τα «εργαλεία» που θα έχει ενδεχομένως μια τέτοια θέση. «Εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την άλλη μεριά και όχι από τη συζήτηση για τους θεσμούς.

Πρώτα να δούμε τι λείπει από την ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την ανθεκτικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη. Να ξεκινήσουμε με το πρόβλημα και να ολοκληρώσουμε με τη θεσμική συζήτηση», υπογράμμισε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της ευρωζώνης, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι είναι μια «σταδιακή διαδικασία» η οποία εξαρτάται από τις «εξελίξεις στις υποψήφιες χώρες και τη βούληση των χωρών αυτών». «Είναι μια φυσική διαδικασία. Δε θα μπορούσαμε να την επιταχύνουμε με το ζόρι», επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι η Ευρωζώνη έχει προβλήματα

Στην Ελλάδα είδαμε ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη μπορεί να είναι προβληματική όταν δεν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

«Όποιος δεν τηρεί τις προϋποθέσεις δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωζώνης και της εσωτερικής αγοράς», συμπλήρωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Λεμέρ: Μοναδική ευκαιρία η ευνοϊκή οικονομική συγκυρία στην ΕΕ

Την άποψη του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ότι η ευνοϊκή οικονομική συγκυρία στην ΕΕ αποτελεί μία «μοναδική ευκαιρία» για να ξεκινήσει η συζήτηση για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ.

Προσερχόμενος στο άτυπο Eurogroup, ο κ. Λεμέρ εξήγησε ότι αυτή η «μοναδική ευκαιρία» προκύπτει για δύο λόγους: Πρώτον, διότι τον Οκτώβριο η Γερμανία, όπως και η Γαλλία, θα ξεκινούν με μία νέα εντολή στα Κοινοβούλιά τους και δεύτερον, γιατί ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης και έχει την πολυτέλεια να σκεφτεί τα μελλοντικά βήματά της.

«Θα γίνει μία συζήτηση και ελπίζω ότι τους επόμενους μήνες θα καταλήξουμε σε έναν συμβιβασμό για το πώς θα προχωρήσουμε προς την εμβάθυνση της Ευρωζώνης» σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος παραδέχτκε ότι στην αρχή αυτής της συζήτησης είναι λογικό να υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις -και είναι καλοδεχούμενες- και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι στο τέλος θα βρεθεί η λύση για μία «πιο δυνατή Ευρώπη», τόσο για τους πολίτες της, όσο και απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Εξάλλου, ο κ. Λεμέρ επισήμανε τις σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνει το τελευταίο διάστημα η Γαλλία, προκειμένου να τονώσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας της. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη μείωση των δημοσίων δαπανών, στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, αλλά και σε ένα νέο μείγμα φορολογικής πολιτικής. «Η Γαλλία έχει επιστρέψει και θα γίνει πιο δυνατή» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η βελτίωση της γαλλικής οικονομίας είναι προς όφελος όχι μόνο της ίδιας της χώρας, αλλά ολόκληρης της ΕΕ



Πηγή: skai.gr