Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το ελληνικό χρέος

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το ελληνικό χρέος, διαμήνυσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, παρά την πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη μεταθέσει τη συζήτηση για τυχόν ελάφρυνση χρέους για το φθινόπωρο του 2018, μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, όμως ο κ. Ρέγκλινγκ φρόντισε ουσιαστικά να προλάβει νέες πιέσεις από πλευράς ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι η διάρκεια των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα σημαίνει ότι «για την ώρα» δεν υπάρχει υπέρμετρο βάρος.

Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι η χώρα μας είναι η μοναδική εναπομένουσα υπόθεση της «παλιάς κρίσης» της ευρωζώνης, η οποία κατά τα άλλα έχει πλέον λήξει.

Στο πλαίσιο αυτό, αρνήθηκε ότι η Ιταλία, με χρέος της τάξης του 130% του ΑΕΠ, μπορεί να χρειαστεί άμεσα βοήθεια, αν και απέφυγε να μιλήσει σε βάθος χρόνου, με δεδομένες τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2018.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε πάντως ανοιχτός στο ενδεχόμενο μελλοντικής μετατροπής του ESM σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, όπως έχει προτείνει ο γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ευρωζώνης που επιδιώκει ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν.

Σημείωσε δε ότι Βερολίνο και Παρίσι φαίνεται να συμπλέουν σε αυτό το ζήτημα, και συνεπώς μπορεί να υπάρξει «εύκολη» συμφωνία «σύντομα».

Άγνωστος παραμένει ο ρόλος που μπορεί να έχει ο αναβαθμισμένος ESM. Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild θέλει τον κ. Σόιμπλε να προωθεί σχέδιο που θα δίνει τον οργανισμό το δικαίωμα να στηρίζει χώρες ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη, κι όχι μόνο όταν κινδυνεύουν με πτώχευση.

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε έχει διαψεύσει το δημοσίευμα.
Πηγή: skai.gr