Το Ευρωδικαστήριο απέρριψε οριστικά αίτημα Έλληνα για το «απεχθές χρέος»

Απορρίφθηκε οριστικά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η προσφυγή έλληνα πολίτη, ο οποίος ζητούσε τα κράτη-μέλη να έχουν το δικαίωμα να διακόψουν την εξυπηρέτηση του «απεχθούς χρέους» τους – όπως το αποκαλούσε – εφόσον απειλείται η πολιτική και οικονομική υπόστασή τους.

Το Ευρωδικαστήριο απέρριψε στο σύνολό της την προσφυγή, κρίνοντας ότι το επίμαχο αίτημα δεν έχει έρεισμα στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Δικαστήριο επισημαίνει ότι οι Συνθήκες δεν δίνουν σε κανένα κράτος-μέλος τη δυνατότητα να αποφασίσει μονομερώς για την μη αποπληρωμή του χρέους του, ούτε καν στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης.

Η έδρα προσθέτει ότι η πρόταση για το χρέος χαρακτηριζόταν από έλλειψη σαφήνειας, ενώ απορρίπτει το σκεπτικό ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα κράτος-μέλος θα μπορούσε να θεσπιστεί βάσει του μηχανισμού δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Το αίτημα του Αλέξιου Αναγνωστάκη είχε γίνει αρχικά μέσω της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας πολιτών, το 2012, όμως η Κομισιόν αρνήθηκε να το καταχωρήσει για εξέταση, καθώς η πρόταση δεν ενέπιπτε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Στη συνέχεια ο κ. Αναγνωστάκης προσέφυγε στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο απέρριψε το αίτημά του, και εν τέλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου και ηττήθηκε οριστικά.

Ακούστε όλες τις ευρωπαϊκές ειδήσεις και εξελίξεις live ή on demand στη σελίδα του Euranet Plus.

Πηγή: skai.gr