Κλείσιμο

Επιφυλάξεις για επίτευξη του στόχου 1,8% από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Επιφυλάξεις για το κατά πόσον η χώρα μας μπορεί να πετύχει τον στόχο ανάπτυξης 1,8% για φέτος εκφράζει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, παρά τη γενικότερη αισιοδοξία του ότι για ανοδική πορεία του ΑΕΠ.

Στη νεότερη έκθεσή του
, το Συμβούλιο εκφράζει τον προβληματισμό του και για την υστέρηση των εισπράξεων στο φόρο εισοδήματος ως προς τον στόχο που έχει τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Η αστοχία αποτυπώθηκε ιδιαίτερα στον προϋπολογισμό του πρώτου επταμήνου, όπου διαπιστώθηκε υστέρηση 338 εκατομμυρίων ευρώ από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Το Συμβούλιο στέκεται επίσης στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, στοιχείο που παρακολουθούν οι θεσμοί για να εγκρίνουν την εκταμίευση της υποδόσης 800 εκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμεί από τη δεύτερη αξιολόγηση.

Πιο θετικά είναι πάντως τα συμπεράσματα στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς το Συμβούλιο εκτιμά ότι το έως τώρα αποτέλεσμα διαμορφώνεται σε αντίστοιχα με τα περσινά επίπεδα, γεγονός που καθιστά εφικτό τον στόχο του 1,75%.

Στην έκθεση του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που δόθηκε στη δημοσιότητα, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο διαπιστώνει ότι οι δείκτες οικονομικού κλίματος και καταναλωτικής εμπιστοσύνης εμφανίζουν σταθερή βελτίωση, η μεταποίηση εμφανίζει θετικά σημάδια, ενώ σημαντική κάμψη παρουσιάζει ο κατασκευαστικός κλάδος.

Η ανεργία, σύμφωνα με την έκθεση, παρουσιάζει σταθερή μείωση για έκτο συνεχή μήνα και διαμορφώνεται στο 21,2%.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr