Κλείσιμο

Οι αντιδράσεις του διεθνούς Τύπου στην αναστολή επενδύσεων της Eldorado

Το έντονο ενδιαφέρον διεθνών μέσων ενημέρωσης προκάλεσε η απόφαση της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold να αναστείλει τα επενδυτικά και ερευνητικά σχέδιά της στα μεταλλεία των Σκουριών, της Ολυμπιάδας και του Στρατωνίου, καταγγέλλοντας επιβλαβείς καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η κυβέρνηση Τσίπρα τρομάζει πρόθυμους επενδυτές, αναφέρει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Σημειώνει ότι θα ακούγεται σαν κοροϊδία στα αυτιά του διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado η προτροπή για επενδύσεις στην Ελλάδα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός στους επιχειρηματίες που συνόδευαν τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

Στα αντικρουόμενα μηνύματα ανάμεσα στην επίσκεψη Μακρόν και στην αναστολή των επενδύσεων στη Χαλκιδική στέκονται και οι «Financial Times».

Σημειώνουν ότι η ανακοίνωση της Eldorado έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, με αφορμή την επίσκεψη του γάλλου προέδρου, ότι η κυβέρνησή του είναι ανοιχτή σε ξένες επενδύσεις ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.

Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει μάλιστα ότι στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σάββατο ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η απειλή του Grexit έχει μετατραπεί πια σε «Grinvest», εννοώντας ότι η χώρα μας πλέον συνδέεται με τη λέξη «επενδύσεις».

Στη στρατηγική της Eldorado στέκεται στο τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι η αναστολή των επενδύσεων δείχνει ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος Τζορτζ Μπερνς φαίνεται αποφασισμένος να ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με τον προκάτοχό του Πολ Ράιτ.

Στο τηλεγράφημα σημειώνεται πως η αβεβαιότητα για το μέλλον των επενδύσεων στην Ελλάδα έχει χτυπήσει την μετοχή της εταιρείας, η οποία φέτος έχει πέσει σε χαμηλό 14 ετών στο Χρηματιστήριο του Τορόντο.

Κοινός τόπος όλων των δημοσιευμάτων είναι ότι η Eldorado είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα, εν μέσω κρίσης, έχοντας επενδύσει στα μεταλλευτικά της έργα 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Το συνολικό κεφάλαιο που έχει επενδυθεί στα μεταλλεία, μαζί με το κόστος απόκτησής τους, αγγίζει τα 3 δισεκ. δολάρια.
Πηγή: skai.gr