ΤOTAL Recall στη γραφειοκρατία - Τσίπρας: Στα δύσκολα τα καταφέρνουμε

Στη σκληρή πραγματικότητα των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων για την προώθηση των επενδύσεων επανέφερε τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της πολυεθνικής εταιρείας υδρογονανθράκων TOTAL, στην κλειστή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). 

«Για τα δύσκολα είμαστε και στα δύσκολα τα καταφέρνουμε καλύτερα» επέμεινε πάντως ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους γάλλους και έλληνες επιχειρηματίες, με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν μετέβη στην Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.

Οι ερωτήσεις των γάλλων επιχειρηματιών στην κλειστή συνεδρίαση εστιάστηκαν στον τραπεζικό τομέα, στην ενέργεια και στις υποδομές.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της TOTAL, απηχώντας και προηγούμενη δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν, σημείωσε πως υπάρχει γραφειοκρατία, και ότι ο αρμόδιος υπουργός ζήτησε να περιμένουν. Η TOTAL αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα μεγάλο έργο για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Απαντώντας στον εκπρόσωπο της γαλλικής πολυεθνικής, ο κ. Τσίπρας φέρεται αρχικά να μίλησε για τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στην Κύπρο, και το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει αποσαφηνίσει πως κανείς δεν θα του επιβάλλει τι θα κάνει και πως το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα.

«Δεν έχουμε μόνο γραφειοκρατία, έχουμε και οξύθυμους γείτονες» φέρεται να προειδοποίησε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «χρειάζεται προσοχή». «Υπήρξαν γραφειοκρατικές διαδικασίες θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα και θα προχωρήσουμε», παραδέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση μου θα είναι δίπλα σας σε κάθε βήμα να ενθαρρύνει και να λύνει προβλήματα. Θα ήταν ψέμα να έλεγα πως από τη μια ημέρα στην άλλη θα μπορούσαμε να νικήσουμε το τέρας της γραφειοκρατίας ή να επιλύσουμε τη φορολογική επιβάρυνση, καθώς είμαστε σε αυτό το (φορολογικό) πλαίσιο λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής. Για τα δύσκολα είμαστε και στα δύσκολα τα καταφέρνουμε καλύτερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα αισθάνεται ασφαλής όταν υπάρχουν γαλλικές επενδύσεις γιατί δεν είναι ευκαιριακές» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στους ξένους και Έλληνες επενδυτές. «Θα είμαι ευτυχής αν αυτή η επίσκεψη πέρα από τα λόγια επιφέρει και την αποφασιστικότητα σας να κάνετε το βήμα να επενδύσετε στην Ελλάδα . Το είπα και στη αρχή. Δεν θα το μετανιώσετε» επισήμανε στους Γάλλους ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρώτος πήρε το λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Καραμούζης βάζοντας στο τραπέζι το ζήτημα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Ο πρωθυπουργός φέρεται να του απάντησε πως το τραπεζικό σύστημα ήταν η αιτία της κρίσης οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν, και τώρα είναι ισχυρές. Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση με στοχευμένες κινήσεις προχωρά στη μείωση των «κόκκινων» δανείων και πως είναι μέσα στο στόχο και έχει βρει «τον αλγόριθμο της ανάπτυξης».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας ρώτησε τον Εμανουέλ Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις που κάνει η Γαλλία και τι συμβουλεύει την Ελλάδα με τον Γάλλο πρόεδρο να απαντά: «Δεν θα δώσω συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση».

Ο Γάλλος υπουργός των Οικονομικών είπε για τον Αλέξη Τσίπρα πως πρόκειται για «ένα πολιτικό με μεγάλο θάρρος που δουλεύει για το κοινό καλό», προσθέτοντας ότι «πολλοί λίγοι πολιτικοί στην Ευρώπη το κάνουν αυτό».

Πηγή: skai.gr