Τσίπρας: Επενδύστε στην Ελλάδα-Αιχμές Μακρόν για προβλήματα στις επενδύσεις

Η λίστα με τις επιχειρήσεις 

Με ένα ακόμα εντυπωσιακό σκηνικό να τον πλαισιώνει, μετά την Πνύκα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ο Αλέξης Τσίπρας «σήμανε προσκλητήριο» για επενδύσεις στην Ελλάδα στους παριστάμενους γάλλους επιχειρηματίες, λέγοντας ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, ενώ επένδυσε περαιτέρω στην ενίσχυση του μεταρρυθμιστικού του προφίλ. Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, επισκίασαν ελαφρώς οι αιχμές του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γάλλοι επενδυτές στη χώρα μας.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός «η Eλλάδα αποτελεί ευκαιρία δεν έχει υπάρξει τόση μεταρρυθμιστική προσπάθεια σε άλλη χώρα σε τόσο σύντομο διάστημα, με πληγές βέβαια, που πρέπει να επουλώσουμε. Σημαντικός ελκυστικός επενδυτικός περιορισμός» υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το ΚΠΙΣΝ «συμβολίζει την επιστροφή της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας αλλάζοντας την εντύπωση των Ελλήνων και των Αθηναίων για τις δυνατότητες αυτής της χώρας».

Όπως ανέφερε, το ΚΠΙΣΝ δείχνει ότι μεγάλα έργα μπορούν να πραγματικά να τελειώνουν στην ώρα τους και να αξιοποιηθούν κατά το βέλτιστο τρόπο με όφελος σημαντικό για την κοινωνία. «Μετά από 7 χρόνια κρίσης που ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρώπης και δημιούργησε αρνητική κατάσταση η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα… Η χώρα μπορεί να ελπίζει ότι μπορεί ξανά να πατά στα πόδια της» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι όραμά του είναι η επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, αλλά όχι η επιστροφή στις στρεβλώσεις του παρελθόντος, με διαρκείς μεταρρυθμίσεις, υγιή παραγωγική βάση και επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Παραδέχθηκε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων επιστημόνων και νέων ανθρώπων δεν μπορούν να προκόψουν στον τόπο μας, αλλά πρόσθεσε ότι «μειώσαμε την ανεργία στο 21,2% από 27% ένας πάντως ακόμη εξαιρετικά υψηλός αριθμός.

«Να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη μάστιγα του brain drain, να αλλάξουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, να ολοκληρώσουμε το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής για να στηριχτεί η Ελλάδα στις δίκες της δυνάμεις, αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις με πολιτικό κόστος… Όπως ο Οδυσσέας κόντρα στις σειρήνες προχωρήσαμε να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα κόντρα στις αντιδράσεις» παρατήρησε.
Όπως τόνισε, όλοι οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται. «Να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που ορθώνονται και διαμορφώνουν κλίμα καχυποψίας. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τομές, θέλουμε να τις συζητήσουμε μαζί σας ,να ακούσω τους προβληματισμούς σας, τι αντιμετωπίζετε αν επενδύετε, και αν όχι, γιατί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους γάλλους επιχειρηματίες.

Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα μετεξελίσσεται σε διεθνή διαμετακομιστικό κόμβο, με υψηλές προοπτικές, στην ενέργεια, τις μεταφορές και άλλους τομείς. Επίσης, ευχαρίστησε τη γαλλική Επενδυτική Αναπτυξιακή τράπεζα για την τεχνογνωσία που παρέχει στην ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το επιχειρείν.



«Οι γαλλικές επιχειρήσεις θα επενδύσουν παρά τις δυσκολίες»

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν επαίνεσε εκ νέου τις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, δήλωσε ότι έγιναν πολλές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο επανέλαβε ότι «χρειάζονται και άλλες προσπάθειες, την Ελλάδα περιμένει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα».

Ο κ. Μακρόν ανέφερε μάλιστα με νόημα ότι οι γάλλοι επιχειρηματίες θα συμμετέχουν στις επενδύσεις, έχουν αναλάβει ρίσκα και θα συνεχίσουν, παρά τις δυσκολίες, παρότι «τους συμβούλευαν για το αντίθετο».

«H Ελλάδα πέρασε 7 χρόνια σκληρής κρίσης, ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή κρίση, η Γάλλια ήταν παρούσα, οι γαλλικές επιχειρήσεις δεν έφυγαν όπως έκαναν άλλοι… Η Γάλλια συνέχισε να προασπίζεται την (κοινοτική) αλληλεγγύη» επισήμανε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρόσθεσε ότι «αν λείπει η αλληλεγγύη δεν είμαστε φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο. «Δεν με χαροποιεί να μην υπάρχουν ευρωπαϊκές επενδύσεις, στην Ευρώπη, θέλουμε τις ξένες, αν δεν υπάρχουν αναγκαζόμαστε να επιλέξουμε μη ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αλλά αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη για επενδύσεις στην Ευρώπη» σημείωσε δε.

«Να χρησιμοποιήσουμε την καινοτομία στον τουρισμό, τις υποδομές κλπ. Υπάρχουν εδώ γαλλικές επιχειρήσεις μικρές, ΜμΕ, όμιλοι, νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι πιο σημαντικές επιχειρήσεις του τομέα τους στη Γαλλία είναι εδώ» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Πηγή: skai.gr