Στο 9,1% η ανεργία στην ευρωζώνη, με την Ελλάδα σταθερά ουραγό

Στο 9,1% διαμορφώθηκε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, μειωμένη κατά 0,9 μονάδες σε βάθος δωδεκαμήνου αλλά στάσιμη σε σχέση με τον Ιούνιο. Η Ελλάδα ωστόσο παρέμεινε μακράν ο ουραγός.

Σύμφωνα με τα νεότερα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 21,7% (στοιχεία Μαΐου), περισσότερες από τεσσεράμισι μονάδες χειρότερα από τη δεύτερη Ισπανία.

Η ιβηρική χώρα μάλιστα έχει καταφέρει να «κόψει» την ανεργία κατά 2,5 μονάδες σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο, εκμεταλλευόμενη τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας.

Τα χαμηλότερα ποσοστά στη νομισματική ένωση καταγράφηκαν στη Γερμανία (3,7%) και στη Μάλτα (4,1%).

Στη Γαλλία η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,8%, οριακά καλύτερα σε ετήσια βάση αλλά 0,2 μονάδες χειρότερα σε σχέση με τον πρώτο μήνα του φετινού καλοκαιριού. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν την ώρα που η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παρουσίαζε τις προτάσεις της για εργασιακή μεταρρύθμιση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την χρόνια υψηλή ανεργία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ.

H Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία και στη νεανική ανεργία, με 44,4% (στοιχεία Μαΐου), τη στιγμή που στο σύνολο της ευρωζώνης το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 19,1%.

Τη δεύτερη και την τρίτη θέση κατέλαβαν δύο ακόμα νοτιοευρωπαϊκές οικονομίες, η Ισπανία (38,6%) και η Ιταλία (35,5%).

Συνολικά οι άνεργοι στην ευρωζώνη τον Ιούλιο υπολογίζονται σε 14,86 εκατομμύρια, εκ των οποίων οι νέοι ήταν 2,67 εκατομμύρια.
Πηγή: skai.gr