Στο 21,5% του ΑΕΠ η παραοικονομία στην Ελλάδα

Στο 21,5% του ελληνικού ΑΕΠ η παραοικονομία στη χώρα μας, για το 2017, σύμφωνα με νέα μελέτη του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Οικονομικών Ερευνών, του πανεπιστημίου του Τούμπιγκεν στη Γερμανία.

Από τις χώρες στις οποίες εστιάζει η έρευνα για την «σκιώδη οικονομία», η Ελλάδα φιγουράρει πρώτη στην λίστα, ενώ ακολουθούν ακόμα δύο χώρες του ευρωπαϊκού νότου: η Ιταλία με 19,2% και η Ισπανία με 17,8%.Τελευταίες εμφανίζονται οι ΗΠΑ, στο 5%.

Με τον όρο σκιώδη οικονομία οι οικονομολόγοι αναφέρονται στις συναλλαγές «εκτός βιβλίων» επιχειρήσεων και ιδιωτών. Πολλές επιχειρήσεις και ιδιώτες επιλέγουν να παρανομήσουν παρέχοντας τις υπηρεσίες τους «μαύρα» ώστε να αποφύγουν την φορολογία.

Από τα ιδιαίτερα μαθήματα και τη φύλαξη παιδιών
έως τις παράπλευρες αμοιβές στελεχών και επιχειρήσεων, οι ανεπίσημες συναλλαγές έχουν σημειώσει ραγδαία άνοδο σε παγκόσμια κλίμακα, με την εξάπλωση της οικονομικής κρίσης.

Ενδεικτική είναι και σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το παράνομο εμπόριο την περίοδο 2012-2014 που υπολόγιζε τότε τη «σκιά» της παραοικονομίας στα 650 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι σχετικές προβλέψεις για φέτος περιμένουν το μέγεθος αυτό να σκαρφαλώσει στα 1,77 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: Πηγή: World Economic Forum