Η Τράπεζα της Ρωσίας διέσωσε την Otkritie μετά από αιμορραγία καταθέσεων

Τη διάσωση της τράπεζας Otkritie, που μέχρι πρότινος ήταν το μεγαλύτερο ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ρωσίας, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Αν και το κόστος της διάσωσης δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, το μέγεθος της Otkritie σημαίνει ότι πρόκειται για μία από τις ακριβότερες διασώσεις στη ρωσική τραπεζική ιστορία. Είναι επίσης η πρώτη φορά που η Τράπεζα της Ρωσίας επεμβαίνει σε ένα από τα 10 συστημικά σημαντικά ιδρύματα της χώρας, εγείροντας ανησυχίες για τη σταθερότητα του κλάδου.

Η διάσωση της Otkritie έρχεται αφού η τράπεζα έχασε καταθέσεις 435 δισεκατομμυρίων ρουβλίων – περίπου το 18% του συνολικού παθητικού της – μόνο κατά το δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου, σύμφωνα με ανάλυση του οίκου αξιολόγησης Moody’s.

Τα χρήματα για την υποστήριξη της Otkritie θα προέλθουν από το ειδικό ταμείο που έχει συσταθεί για την σταθεροποίηση αδύναμων τραπεζών. Παρά ταύτα, η διάσωση δεν θα οδηγήσει σε «κούρεμα» ομολογιούχων ή μετόχων, μολονότι τέτοιες απώλειες τυπικά προβλέπονται στους ρυθμιστικούς κανόνες της ΤτΡ.

Στους μετόχους της Otkritie περιλαμβάνονται ισχυροί παράγοντες και κρατικοί παίχτες, όπως ο πετρελαϊκός κολοσσός Lukoil, η κρατική τράπεζα VTB και οι πάμπλουτοι «ολιγάρχες» Αλεξάντερ Νέσις και Αλεκάντερ Μαμούτ. Στην ανακοίνωση της ΤτΡ διευκρινίζεται πως οι σημερινοί ιδιοκτήτες και η διοίκηση θα συνεργαστούν στη διάσωση.

Η κεντρική τράπεζα θα αποκτήσει τουλάχιστον το 75% του μετοχικού κεφαλαίου στην Otkritie, αφού αξιολογήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, όταν και θα προσδιοριστεί το τελικό κόστος της διάσωσης. Το «ρεκόρ» μέχρι σήμερα ανήκει στην Τράπεζα της Μόσχας, η οποία το 2011 χρειάστηκε 395 δισεκατομμύρια ρούβλια.

Η διάσωση εγγυάται πως η Otkritie θα συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και να εξυπηρετεί τις οφειλές της, τονίζει στην ανακοίνωσή η Τράπεζα της Ρωσίας.

Η Otkritie είχε αναπτυχθεί απότομα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με το σάιτ της, διαθέτει 3,6 εκατομμύρια πελάτες, περισσότερα από 400 υποκαταστήματα, και 15.000 εργαζόμενους.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης