Γέλεν προς Τραμπ: Να μην αλλάξουν οι κανόνες για το τραπεζικό σύστημα

Το νόμο Ντοντ-Φρανκ και τους ρυθμιστικούς κανόνες για για την ασφαλέστερη λειτουργία των τραπεζών και της Wall Street που θεσπίστηκαν μετά τη μεγάλη κρίση του 2008, προασπίστηκε την Παρασκευή η Τζάνετ Γέλεν, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στο ενδεχόμενο κατάργησής τους.

Οι συγκεκριμένοι νόμοι δέχονται τα πυρά του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και διακεκριμένων στελεχών των αγορών όπως ο διευθύνων συμβούλος της JP Morgan Tζέιμι Ντάιμον.

«Ο νόμος Ντοντ-Φρανκ και οι ρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις απαρχές της οικονομικής κρίσης καθιστούν το οικονομικό σύστημα σημαντικά ασφαλέστερο» επισήμανε η πρόεδρος της FED (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ).

«Λόγω των μεταρρυθμίσεων που ενίσχυσαν το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και με υποστήριξη από νομισματικές και άλλες πολιτικές, η πίστωση είναι διαθέσιμη με καλούς όρους και ο δανεισμός έχει προχωρήσει από κοινού με την οικονομική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια συμβάλλοντας στη σημερινή ισχυρή οικονομία» τόνισε η πρόεδρος της FED στην ετήσια συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole του Γουαιόμινγκ των ΗΠΑ όπου παραβρίσκεται και ο Μάριο Ντράγκι.

«Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξουν νέες κρίσεις, αλλά αν διατηρήσουμε στις αναμνήσεις μας νωπό το μάθημα, παράλληλα με το οδυνηρό κόστος που προκάλεσε η πρόσφατη κρίση και ενεργούμε ανάλογα, έχουμε λόγο να ελπίζουμε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η οικονομία θα βιώσουν λιγότερες κρίσεις και θα ανακάμψουν από οποιαδήποτε μελλοντική κρίση πιο γρήγορα, θα διαφυλάξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τον πόνο που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης που έπληξε πριν από μια δεκαετία» επισήμανε.

Ο νόμος Ντοντ-Φρανκ αφορά την ανασύσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά την κρίση του 2008. Η κρίση πήρε διεθνές σχέσεις επηρεάζοντας σημαντικά και την ΕΕ. 
Πηγή: skai.gr