Κλείσιμο

Βερολίνο: Ο Σοίμπλε δεν σχεδιάζει νέο ταμείο, αλλά θέλει αναβάθμιση του ESM

Η Γερμανία δεν σχεδιάζει τη σύσταση ενός νέου «ταμείου δισεκατομμυρίων» όμως θέλει τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα αποτροπής κρίσεων στην ευρωζώνη.

Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας Bild που θέλει τον κ. Σόιμπλε να επεξεργάζεται σχέδιο που θα επιτρέπει σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου να χρησιμοποιήσουν πόρους του ESM για να τονώσουν τις επενδύσεις κατά τη διάρκεια υφέσεων.

«Δεν εργαζόμαστε πάνω σε νέο ταμείο δισεκατομμυρίων […] θέλουμε εμβάθυνση της ευρωζώνης», δήλωσε η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ο ESM «θα μπορεί τότε να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο ρόλο στην αποτροπή κρίσεων», προσέθεσε, ουσιαστικά αποφεύγοντας να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε πως ο κ. Σόιμπλε έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της αναβάθμισης του ESM, ενώ διευκρίνισε πως τυχόν μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού δεν θα ακυρώσει την υποχρέωση των κρατών-μελών να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις.

Επί του παρόντος οι χώρες της ευρωζώνης έχουν πρόσβαση στους πόρους του ESM μόνο σε περίπτωση οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με την «Bild», το φερόμενο σχέδιο Σόιμπλε προβλέπει πως οι χώρες του ευρώ θα απολαμβάνουν ευκολότερη πρόσβαση στους πόρους του ESM, αλλά ως αντάλλαγμα ο Μηχανισμός θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στη διαχείριση του δημόσιου χρέους και των προϋπολογισμών τους.

Η Bild αναφέρει πως το σχέδιο Σόιμπλε θα παρουσιαστεί μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, ουσιαστικά ως αντιπρόταση στην ιδέα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης.

Το Βερολίνο έχει απορρίψει άλλα πιθανά μέσα δημοσιονομικής ενοποίησης, όπως με ευρω-ομόλογα και κοινά χρέη.
Πηγή: skai.gr