ΣΕΤΕ για φοροδιαφυγή τουριστικών μονάδων: Δημοσιοποιήστε τα στοιχεία

Τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων των τουριστικών επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν ζητεί ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων με αφορμή τα ευρήματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για κρούσματα φοροδιαφυγής σε ξενοδοχειακές μονάδες.

«Έλεγχοι και τήρηση της νομιμότητας αναγκαίοι για τουριστική ανάπτυξη. Χρέος της πολιτείας η δημοσιοποίηση στοιχείων» ανέφερε χαρακτηριστικά μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.

Σύμφωνα με παράγοντες του τουρισμού, ορισμένες ακραίες περιπτώσεις δεν είναι δυνατό να χαρακτηρίζουν έναν ολόκληρο κλάδο σχεδόν 10.000 επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΑΑΔΕ έγιναν πρώτοι προληπτικοί έλεγχοι σε 712 τουριστικές μονάδες και αφορούν στον τζίρο του περασμένου Ιουνίου. Στόχος των ελέγχων ήταν να διαπιστωθεί αν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δηλώνουν όλες τις εισπράξεις που πραγματοποιούν κατά την θερινή περίοδο και αν καταβάλλουν τον αναλογούντα ΦΠΑ.

Ενδιαφέρουν παρουσιάζουν επτά περιπτώσεις επιχειρήσεων όπου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν εκτιμήσεις για απόκρυψη εισοδήματος άνω του 1 εκατ. ευρώ. Μάλιστα 4 περιπτώσεις (2 στην Κέρκυρα, 1 στον Νομό Ηλίας και 2 στην Ρόδο) φαίνεται πως αφορούν σε ξενοδοχεία 4 αστέρων που διαθέτουν περισσότερες από 300 κλίνες. Οι υπόλοιπες 3 μονάδες όπου υπάρχουν ενδείξεις υψηλής φοροδιαφυγής- άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ- βρίσκονται στην ανατολική αττική στην Χαλκιδική και την Σαντορίνη. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα πραγματοποιηθεί πλήρης έλεγχος.
Πηγή: skai.gr