Ιράν: Στο νοσοκομείο ο 79χρονος Καρουμπί μετά από λίγες ώρες απεργίας πείνας

Ο Μεχντί Καρουμπί, 79 ετών, ένας από τους ηγέτες των μεταρρυθμιστών στο Ιράν, ο οποίος τελεί σε κατ' οίκον περιορισμό εδώ και έξι χρόνια, εισήχθη σήμερα στο νοσοκομείο, λιγότερο από 24 ώρες αφού ξεκίνησε απεργία πείνας, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

«Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε μετά την απεργία πείνας και διακομίστηκε στο νοσοκομείο», ανέφερε η ιρανική ενημερωτική ιστοσελίδα Sahamnews, που πρόσκειται στην οικογένεια Καρουμπί. Εξακολουθεί να αρνείται να λάβει τροφή και πάσχει από υπέρταση, διευκρινίζεται στην ιστοσελίδα.

Χθες, η σύζυγος του Μεχντί Καρουμπί, η Φατεμέχ,ανακοίνωνε ότι ο σύζυγός της ξεκίνησε απεργία πείνας.

Το πρώτο και κύριο αίτημα του Καρουμπί είναι να απομακρυνθούν οι κάμερες παρακολούθησης που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα στο σπίτι του και οι πράκτορες της ασφάλειας που τοποθετήθηκαν στην κατοικία του, «μέτρα χωρίς προηγούμενο για το καθεστώς κατ' οίκον περιορισμού στο οποίο βρίσκεται, υπογράμμισε η Καρουμπί.

«Το δεύτερο αίτημά του είναι η διεξαγωγή δημόσιας δίκης για το κατά πόσο πρέπει να συνεχιστεί ο κατ' οίκον περιορισμός του.

Παρότι δεν αναμένει ότι θα έχει μια «δίκαιη δίκη», ο μεταρρυθμιστής ηγέτης θέλει να δικαστεί δημόσια και θα σεβαστεί την ετυμηγορία, επέμεινε η σύζυγός του.

Οι μεταρρυθμιστές υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του 2009, οι Μεχντί Καρουμπί και Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί είχαν αμφισβητήσει την επανεκλογή του υπερσυντηρητικού λαϊκιστή Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και είχαν ηγηθεί των μαζικών διαδηλώσεων που κατεστάλησαν βίαια από τις ιρανικές αρχές.

Λόγω της εμπλοκής τους στις διαδηλώσεις τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό τον Φεβρουάριο του 2011. Υπομένουν ακόμη αυτό το μέτρο στέρησης της ελευθερίας τους παρότι επισήμως δεν τους απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ