Η ΕΛΣΤΑΤ αναστέλλει την έκδοση εκτιμήσεων για την πορεία του ΑΕΠ

Αναστέλλει η Ελληνική Στατιστική Αρχή την έκδοση προκαταρκτικών εκτιμήσεων (flash estimates) για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπό τη σκιά των συχνών αναθεωρήσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στα επίσημα στοιχεία.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, η εκτίμηση για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου, που ήταν προγραμματισμένο να δημοσιευθεί την επόμενη Δευτέρα, δεν θα εκδοθεί. Αντίθετα, το πληρέστερο δελτίο για τις εξελίξεις του δεύτερου τριμήνου, που βασίζεται σε μεγαλύτερο όγκο δεδομένων, θα εκδοθεί κανονικά την 1η Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ έρχεται στον απόηχο της μεγάλης αναθεώρησης που έγινε όσον αφορά τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου. Η προκαταρκτική εκτίμηση έκανε λόγο για διολίσθηση σε ύφεση 0,1%, όμως τα πληρέστερα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στη συνέχεια έδειξαν ανάπτυξη 0,4% – ήτοι έγινε διόρθωση 0,5 μονάδων προς τα πάνω.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι το «πάγωμα» αποφασίστηκε ώστε να διερευνηθεί περαιτέρω η «διαθεσιμότητα των πηγών που απαιτείται», με στόχο να υπάρχει μεγαλύτερη συνέπεια ανάμεσα στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις και στα τελικά στοιχεία.

Αξιωματούχος της ΕΛΣΤΑΤ που μίλησε στους «Financial Times» ανέφερε ότι ορισμένα δεδομένα που χρησιμοποιούνταν στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις ήταν ατελή, με συνέπεια να απαιτούνται συχνά αναθεωρήσεις.

Η έκδοση εκτιμήσεων ούτως ή άλλως δεν είναι υποχρεωτική από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ.
Πηγή: skai.gr