Κλείσιμο

ΥΠΟΙΚ: Η κριτική για τα capital controls φανερώνει άγνοια της ουσίας

Αιχμηρή απάντηση στην κριτική που έχει δεχτεί από την αντιπολίτευση για την τροποποίηση του ορίου ανάληψης στα capital controls έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας πως οι αλλαγές προσαρμόζουν τις αναλήψεις στον μηνιαίο κύκλο πάνω στον οποίο λειτουργεί η οικονομία.

Οι αλλαγές, που θα τεθούν σε ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου, ορίζουν το όριο αναλήψεων στα 1.800 ευρώ ανά ημερολογιακό μήνα, χωρίς άλλους περιορισμούς, έναντι 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες που ισχύει σήμερα.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως το ετήσιο πλαφόν αναλήψεων μειώνεται κατά 240 ευρώ, με το ΥΠΟΙΚ ωστόσο να υπογραμμίζει ότι η ποιοτική αλλαγή εξυπηρετεί τις ανάγκες πολιτών και επιχειρήσεων, καθώς προσαρμόζει τις αναλήψεις στον μηνιαίο κύκλο καταβολής μισθών, συντάξεων και επιδομάτων.

Οι αντιδράσεις «φανερώνουν άγνοια της ουσίας και της φάσης της διαδικασίας στην οποία βρισκόμαστε», αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Το υπουργείο υπογραμμίζει ακόμα ότι η χρήση καρτών και ηλεκτρονικών πληρωμών έχει «αυξηθεί σημαντικά», και συνεπώς «υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες για την πραγματοποίηση των επιθυμούμενων συναλλαγών».

Πυρά από την αντιπολίτευση

Για εξαπάτηση κατηγορεί την κυβέρνηση η αντιπολίτευση.

Η ΝΔ χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για άμεση εξάλειψη των περιορισμών «κενές περιεχομένου», ενώ το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι με τη νέα ρύθμιση οι πολίτες σε ετήσιο επίπεδο θα βγάζουν από τις τράπεζες 240 ευρώ λιγότερα. Μάλιστα κάνει λόγο για «διαρκή σχέση της Κυβέρνησης Τσίπρα με την εξαπάτηση».

«Ξαναζήσαμε το μύθο του Χότζα, όταν έβαλε στο δωμάτιο του χωρικού όλα τα ζώα και άρχισε να τα βγάζει ένα-ένα για να τον κάνει να αισθανθεί καλύτερα», τονίζει δηκτικά Το Ποτάμι.
Πηγή: skai.gr