Κλείσιμο

Πήρε μπρος η ανάπτυξη στις ΗΠΑ αλλά οι υποσχέσεις Τραμπ παραμένουν μακριά

Ετήσια ανάπτυξη 2,6% πέτυχαν το δεύτερο τρίμηνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Εμπορίου, με την οικονομία να ανεβάζει ρυθμούς μετά τη υποτονικό +1,2% (αναθεωρημένο) που καταγράφηκε τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Κυριότεροι παράγοντες πίσω από την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας ήταν η καταναλωτική δαπάνη, που αυξήθηκε κατά 2,8%, και οι ιδιωτικές επενδύσεις, που ενισχύθηκαν κατά 2,2%, με αιχμή τις παραγγελίες μηχανημάτων και βιομηχανικού εξοπλισμού.

Θετική επίδραση είχε επίσης η αύξηση των δημόσιων δαπανών, ειδικά στον τομέα της άμυνας, όπου παρατηρήθηκε άλμα 5,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους. Αντίθετα, μελανό σημείο ήταν η οικοδομική δραστηριότητα, που μειώθηκε απότομα κατά 6.8%.

Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά, με το ΑΕΠ να αυξάνεται σχεδόν ακατάπαυστα από το 2009 και χωρίς κάποια ορατή απειλή στον ορίζοντα. Στον αντίποδα όμως, έως τώρα δεν υπάρχουν αξιόλογα σημάδια πως οι ΗΠΑ μπορούν να πετύχουν άμεσα τους ρυθμούς ανάπτυξης άνω του τρία τοις εκατό που έχει υποσχεθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου καταδεικνύουν πως για την ώρα η οικονομία οδεύει για ανάπτυξη 1,9% στο σύνολο του έτους, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας την αντίληψη ότι σε αυτή την φάση οι ΗΠΑ είναι «μία οικονομία του δύο τοις εκατό». Στις αρχές της εβδομάδας το ΔΝΤ «ψαλίδισε» την πρόβλεψή του για τη φετινή ανάπτυξη στις ΗΠΑ στο 2,1%, από 2,3% που ήταν προγενέστερα.

Μικρά αλλά ανησυχητικά μηνύματα από το μέτωπο των μισθών

Ανησυχητικά στοιχεία έρχονται παράλληλα από την αγορά εργασίας. Μολονότι η ανεργία τον Ιούνιο μετρήθηκε στο 4,4%, που ουσιαστικά ισοδυναμεί με πλήρη απασχόληση, οι αποδοχές το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν μόλις κατά 0,5%. Πρόκειται για σαφώς χειρότερη επίδοση σε σχέση με την αύξηση 0,8% που είχε διαπιστωθεί τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου.

Η αναιμική αύξηση των μισθών είναι παράξενη διότι σε ένα καθεστώς τόσο χαμηλής ανεργίας οι εργοδότες κανονικά θα έπρεπε να προσφέρουν πιο θελκτικές αμοιβές ώστε να προσελκύσουν ικανό προσωπικό.

Η αναιμική άνοδος των απολαβών μπορεί εν τέλει να πλήξει και την κατανάλωση, που είναι το μεγαλύτερο συστατικό της αμερικανικής οικονομίας, χτυπώντας έτσι και την ανάπτυξη.
Πηγή: skai.gr