Σε λίγο καλύτερο επιτόκιο από αυτό της εποχής Σαμαρά στοχεύει η κυβέρνηση

Λίγο καλύτερο επιτόκιο από το 4,95% που είχε πετύχει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 στοχεύει να «πιάσει» σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, που συνιστά και την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές χρέους μετά από μία τριετία.

Λίγο πριν το μεσημέρι το επιτόκιο του νέου τίτλου διαμορφωνόταν στο 4,75%, σύμφωνα το πρακτορείο Bloomberg. Νωρίτερα, η απόδοση κυμαινόταν στα επίπεδα του 4,875%.

Η έξοδος στις αγορές έχει δύο σκέλη: Η Ελλάδα θα εκδώσει νέο χρέος και θα αντικαταστήσει τον 5ετή τίτλο της εποχής Σαμαρά, που κανονικά ωριμάζει το 2019. Μετατίθεται έτσι η επακόλουθη αύξηση στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Το εγχείρημα έχει και πολιτική χροιά, καθώς η επίτευξη ικανοποιητικού επιτοκίου μπορεί να καταδείξει πως οι αγορές εμπιστεύονται εκ νέου την Ελλάδα, μετά την κατάρρευση εμπιστοσύνης που καταγράφηκε στον απόηχο της πρώτης εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, το 2015.

Με δεδομένο ότι η υπόθεση αφορά ανταλλαγή και επιμήκυνση παλαιότερων ομολόγων, το όλο εγχείρημα δεν αναμένεται να αυξήσει ιδιαίτερα το δημόσιο χρέος.

Υπενθυμίζεται πως Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έθεσε πλαφόν 325 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό χρέος στο νέο πρόγραμμα που ενέκρινε επί της αρχής την περασμένη εβδομάδα, περιορίζοντας έτσι την ελευθερία κινήσεων της Αθήνας όσον αφορά την πολυσυζητημένη επάνοδο στις αγορές ομολόγων.
Πηγή: skai.gr