Με επανέκδοση 5ετούς ομολόγου δοκιμάζει τις αγορές η Ελλάδα

Σε έκδοση 5ετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό Δημόσιο, δοκιμάζοντας τις αγορές χρέους για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.

Στόχος είναι η άντληση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το βιβλίο προσφορών έχει ανοίξει και η δημοπρασία θα ολοκληρωθεί αύριο Τρίτη.

Η διαδικασία θα γίνει μέσω της έκδοσης νέου 5ετούς ομολόγου και της ανταλλαγής παλαιότερου πενταετή τίτλου, που κανονικά εκπνέει το 2019, με τίτλους που θα λήγουν το 2022.

Η Ελλάδα θα αγοράσει τους παλιούς τίτλους για 102,6% της ονομαστικής αξίας τους, με άλλα λόγια οι επενδυτές που θα δεχτούν την ανταλλαγή θα κερδίσουν 2,6 ευρώ ανά 100 που επένδυσαν το 2014.

Η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από το ύψος του επιτοκίου. Στόχος της Αθήνας είναι να πετύχει επιτόκιο λίγο κάτω από το 4,95% που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη έκδοση του 2014, επί κυβερνήσεως Σαμαρά.

Το εγχείρημα δεν αναμένεται να αυξήσει ουσιαστικά το δημόσιο χρέος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έθεσε πλαφόν 325 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό χρέος στο νέο πρόγραμμα που ενέκρινε επί της αρχής την περασμένη εβδομάδα, περιορίζοντας έτσι την ελευθερία κινήσεων της Αθήνας όσων αφορά την επιστροφή στις αγορές ομολόγων.

Ως ανάδοχους για τη διαχείριση της έκδοσης το Δημόσιο προσέλαβε έξι μεγάλες τράπεζες με διεθνή παρουσία, τις BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank και HSBC.
Πηγή: skai.gr