Κλείσιμο

Το ΔΝΤ έκοψε τις προβλέψεις για ανάπτυξη στις ΗΠΑ ενώ η ευρωζώνη ανακάμπτει

Προς το χειρότερο αναθεώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου, με την ευρωζώνη αντίθετα να κερδίζει έδαφος καθώς η ανάπτυξη παγιώνεται.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως το αμερικανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,1% τόσο φέτος όσο και τον επόμενο χρόνο, υποβαθμίζοντας τις προγενέστερες εκτιμήσεις του κατά 0,2 και 0,4 μονάδες αντίστοιχα. Πρόκειται για επιδόσεις που απέχουν το 3% που έχει θέσει ως στόχο ο κ. Τραμπ.

Η αρνητική αναθεώρηση οφείλεται πρωτίστως στην υπόθεση ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει εξίσου επιθετική δημοσιονομική πολιτική με αυτή που είχε αρχικά προαναγγείλει. Το Ταμείο επισημαίνει δε ότι ακόμα και οι προσδοκίες των αγορών για δημοσιονομική «ένεση» από τον Λευκό Οίκο έχουν πλέον υποχωρήσει.

Η Βρετανία πάλι προβλέπεται ότι θα πετύχει ανάπτυξη 1,7% φέτος, 0,3 μονάδες χειρότερα από ό,τι είχε εκτιμήσει το Ταμείο τον Απρίλιο, με την αναθεώρηση να οφείλεται στις κακές οικονομικές επιδόσεις του πρώτου τριμήνου.

Παρά τη «βουτιά» των ΗΠΑ και της Βρετανίας όμως, το ΔΝΤ διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις του για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη 3,5% φέτος και 3,7% του χρόνου, χάρη στην ενδυνάμωση της ευρωζώνης, της Κίνας και του Καναδά.

Το ΔΝΤ υπολογίζει πως η νομισματική ένωση θα αναπτυχθεί κατά 1,9% φέτος και κατά 1,& το επόμενο έτος, βελτιώνοντας τις προβλέψεις του κατά 0,2 και 0,1 μονάδες αντίστοιχα.

«Μπροστάρηδες» της ευρω-ανάκαμψης είναι οι τέσσερις μεγάλες οικονομίες του κοινού νομίσματος, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.
Πηγή: skai.gr