Πλεόνασμα κάτω του στόχου του 3,5% βλέπει η Βελκουλέσκου

Πλεόνασμα κάτω του στόχου του 3,5% βλέπει για το 2018 η εκπρόσωπος του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Εκτιμά ότι αυτό θα διαμορφωθεί στο 2,2% του ΑΕΠ το 2018 για να ανέβει στο 3,5% το 2019.

Η κ. Βελκουλέσκου είπε παράλληλα ότι αν δεν φαινόταν καλή πρόοδος δεν θα υπήρχε η κατ' αρχήν έγκριση του προγράμματος της Ελλάδας ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε δήλωσή της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ζητά από την Ελλάδα να προχωρήσει σε νέα στρες τεστ για τις τράπεζες προκειμένου να διασφαλίσει ότι είναι κατάλληλα κεφαλαιοποιημένες στο τέλος του προγράμματος.

Εν τω μεταξύ, στην έκθεσή του, το Ταμείο επαναλαμβάνει την πάγια θέση του πως το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο. Χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτες τις τελευταίες δεσμεύσεις του Γιούρογκρουπ για το χρέος, αλλά αναφέρει πως δεν επαρκούν για την επίτευξη βιωσιμότητας.

Το ΔΝΤ θεωρεί παράλληλα πως θα πρέπει να παραμείνει ένα αποθεματικό ύψους 10 δισ. ευρώ για να καλύψει ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, λόγω του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Στην έκθεση περιλάμβανεται και επιστολή του εκπροσώπου της Ελλάδας στην οποία χαρακτηρίζει συντηρητικές τις υποθέσεις του Ταμείου.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης - skai.gr