Η έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος κρίνει την έξοδο στις αγορές

Με το βλέμμα στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την Πέμπτη, οπότε θα παρουσιαστεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους βρίσκεται η Αθήνα, με στόχο την έκδοση πενταετούς ομολόγου μέσα στην επομένη εβδομάδα.

Πάντως, κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των οικονομικών ζητημάτων αμφισβήτησε μέσω του ΣΚΑΪ την αναφορά του πρακτορείου Βloomberg για «οροφή» στο ελληνικό χρέος από το ΔΝΤ, που προκαλεί και την καθυστέρηση εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος επέμεινε ότι «μπορούμε να εκδώσουμε ομόλογα και περάν εκείνων που έχουν να κάνουν με αντικατάσταση σημερινών ομολόγων».

Όλα δείχνουν πάντως, ότι η στάση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ την Πέμπτη για το δείκτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, όπως και η αναβάθμιση ή μη της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Standard&Poor’s την Παρασκευή θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την απόφαση της κυβέρνησης.

Το ΕΕ του Ταμείου θα συνεδριάσει την Πέμπτη, προκειμένου να αποφασίσει επί της αρχής τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και να δημοσιοποιήσει την ανάλυσή του για το δείκτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

Σε ό,τι αφορά το υπουργικό συμβούλιο, που είναι σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει στίγμα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου με προώθηση μεταρρυθμίσεων όπως στην παιδεία.

«Δεν θα προχωρήσουμε σε έξοδο στις αγορές μέσα στον Αύγουστο» δήλωναν την Τρίτη σιβυλλικά κυβερνητικές και κομματικές πηγές μετά το τέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις δημοσιεύματα επιμένουν ότι η Αθήνα έχει την ευκαιρία -και την πρόθεση- να εκδώσει ομόλογο έως τα τέλη Ιουλίου, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται πτωτικά και το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι υπαρκτό. 

Οι κυβερνητικές και κομματικές πηγές απέκλειαν κάθε περίπτωση η έκδοση ομολόγου, από τη στιγμή που αποφασιστεί, να πάει «βαθιά» μέσα στο καλοκαίρι, εξηγώντας πως «έξοδος στις αγορές δεν γίνεται τον Αύγουστο, γιατί η ρευστότητα είναι πάρα πολύ περιορισμένη. Υπάρχουν κινήσεις στις δευτερογενείς αγορές, αλλά έξοδος όχι», τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Αναφορά στην προοπτική της Ελλάδας να βγει σύντομα, ακόμα και μέσα στον Ιούλιο στις αγορές, έκανε πάντως την Τρίτη η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Μια πιθανή έκδοση ομολόγων θα ακολουθούσε την επιτυχημένη κατάληξη της τελευταίας αξιολόγησης και της εκταμίευσης της δόσης των 7,7, δισ. ευρώ», σημειώνει η Handelsblatt, η οποία προσθέτει πως «ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να βγει στις αγορές πρόωρα, οι επενδυτές απαριθμούν ορισμένους λόγους για τους οποίους θεωρούν τον Ιούλιο ως την κατάλληλη χρονική στιγμή: Eπίκεινται πολλές πληρωμές. Η ελληνική κυβέρνηση έβαλε στην άκρη για το σκοπό αυτό 6,9 δισ. ευρώ, αλλά η έκδοση ομολόγων θα καθιστούσε δυνατή την δημιουργία αποθεματικών».

«Η επικείμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι ένα βήμα προς την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά δεν θα γίνει εν μία νυκτί» προειδοποιούν πάντως τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters. Όπως επισημαίνουν, η διαδικασία θα απαιτήσει μία σειρά επιτυχημένων πωλήσεων ομολόγων και τη δημιουργία ενός «σημαντικού» αποθέματος μετρητών.
Πηγή: skai.gr