Αλλαγή φρουράς στην τρόικα από το επόμενο φθινόπωρο

Αλλαγή φρουράς όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα αναμένεται από τον Σεπτέμβριο, με βασικούς πρωταγωνιστές να αποχωρούν και νέους να αναλαμβάνουν «θέσεις-κλειδιά» στο τελευταίο έτος του μνημονίου.

Συγκεκριμένα, το φθινόπωρο συζητείται να αποχωρήσει ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ντέκλαν Κοστέλο. Η αποχώρηση δεν είναι επιβεβαιωμένη, αλλά κυκλοφορεί στους κύκλους των Βρυξελλών. Στη θέση του κ. Κοστέλο, ο οποίος βρίσκεται επικεφαλής στο ελληνικό πρόγραμμα από το καλοκαίρι του 2014 ακούγεται το όνομα ενός παλιού γνώριμου της οικονομίας της χώρας, του Πορτογάλου Ζοάο Νογκουέιρα Μαρτίνς, ο οποίος ήταν νούμερο δύο στο πρώτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, όταν επικεφαλής της τρόικας ήταν ο Σερβάας Ντερούς και στη συνέχεια ο Ματίας Μορς.

Αν όντως αναλάβει τη θέση του κ. Κοστέλο ο κ. Μαρτίνς, είναι πιθανόν μια καλή εξέλιξη για τη χώρα, καθώς έχει ήδη γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και οικονομίας. Επίσης, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν καλά την κοινοτική γραφειοκρατία, στο προηγούμενο πέρασμά του από τη χώρα μας είχε επιδείξει μια ειλικρινή ανησυχία για την επιτυχία του προγράμματος και την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Εκτός από την πιθανή αναχώρηση του κ. Κοστέλο, η άλλη αποχώρηση που δεν αποτελεί πιθανότητα αλλά γεγονός είναι αυτή του επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, ο οποίος από τις 31 Ιανουαρίου συνταξιοδοτείται και θα αποχωρήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συγχρόνως μεγάλες είναι οι πιθανότητες τέλος Αυγούστου να έχει σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση στην Ολλανδία, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να μην είναι πλέον υπουργός Οικονομικών και να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του Eurogroup.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ολλανδός πολιτικός θα πρέπει να αντικατασταθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς, καθώς λήγει η θητεία του, κάτι που ίσως να μην είναι θετικό για την Ελλάδα, καθώς ο κ. Ντάισελμπλουμ από τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup από τον Ιανουάριο του 2013 είναι ο απόλυτος γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας και οποιοσδήποτε νέος αναλάβει θα χρειαστεί χρόνο για να γνωρίσει την ελληνική νοοτροπία.

Προσανατολισμένοι στην έξοδο της χώρας στις αγορές βρίσκονται αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνιζε πως μετά την απόφαση για την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, «τώρα, το επόμενο θέμα είναι η προετοιμασία της χώρας για την έξοδό της στις αγορές, για να σταθεί επιτέλους στα πόδια της, να μην εξαρτάται πλέον από προγράμματα». Από τη μεριά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλ. Ρέγκλινγκ τόνισε σε συνέντευξη ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί τέταρτο μνημόνιο «εφόσον η κυβέρνηση παραμείνει σε τροχιά μεταρρυθμίσεων».
Πηγή: Ελένη Βαρβιτσιώτη, Βρυξέλλες